Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy keletkezett az űr? Mi...

Hogy keletkezett az űr? Mi volt előtte?

Figyelt kérdés
Azt mondják a Nagy Bumm miatt keletkezett az űr,de az előtt SEMMI SEM volt,tehát egyszercsak felrobbant a semmi és lett az űr? Vagy mi volt és az honnan lett? Hogy robbant fel?
2009. máj. 17. 20:00
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

A világegyetem keletkezése előtt nem beszélhetünk időről, mivel az idő a világban végbemenő változások mértéke, nem pedig egy üres izé, amiben az események benne vannak. Éppen ezért a világegyetem keletkezése "előtt" kifejezés értelmetlen. Nem arról van szó, hogy "semmi sem volt a nagy bumm előtt", hanem arról van szó, hogy nincs olyan, hogy "a nagy bumm előtt".

A világegyetem létezését nem előzte meg semmi. Nincs olyan időpont, "amikor még nincs" világ és ami után már van világ. Idő ugyanis a világban van.

Maximum azt a kérdést lehet feltenni, hogy ha nem is időben, de logikailag mi előzte meg a világegyetemet, azaz _miért_ van világ és miért semmi sincs. Erre a választ nem tudjuk. A fizikusok azt mondják, hogy ez történt és kész. Nekik nem dolguk a világ eredetéről beszélni, ők csak a keletkezés hogyanját firtatják. A vallásosak szerint Isten teremtette a világot, de ők sem tudják, hogy miért.

Ui. Az egyik előző válaszoló szerint

"Szerintem most pont olyan helyzetben vagyunk,mint 1500ban vagy azelőtt az akkori emberek,mikor nem tudták,hogy a föld kerek."

Akkor már kb. 2000 éve tudták, hogy a Föld gömb. Az az elképzelés, hogy a középkori ember a lapos Földben hitt, egy 19. századi eredetű tévhit.

2009. máj. 20. 15:38
 12/19 anonim ***** válasza:

Utolsónak:

Hű, bocs, de azt honnan veszed h ez egy 19. sz.-i tévhit? Pl. Magellánt meg Kolombuszt nem azért tartották vissza, mert hülyeségnek tartották h a föld gömbölyű (mmint akik visszatartották)??? Egyébként h a világegyetem előtt nem értelmezhető az idő, azzal teljesen egyetértek :) (am én vok a tegnap előtt (05.19.) 9:10-es válaszoló)

2009. máj. 21. 10:45
 13/19 anonim ***** válasza:

"Magellánt meg Kolombuszt nem azért tartották vissza, mert hülyeségnek tartották h a föld gömbölyű"

Az a tévhit, hogy Kolumbuszt ezért akarták visszatartani, Washington Irving 19. századi amerikai regényíró egyik regényéből származó tévhit.

Kolumbusznak azért nem hittek, mert K. számítási hibát vétett és kisebbnek tartotta a Föld kerületét, mint azt (helyesen) akkoriban ismerték a tudósok. (K. kb. 28 ezer km-nek tartotta az akkor elfogadott 40 ezer km helyett).

Kolumbusz Indiát akarta elérni, nem Amerikát felfedezni. India elérése nyugat felé haladva csak akkor értelmes próbálkozás, ha a Föld tényleg olyan kicsi, mint Kolumbusz hitte (ti.: India kb. ott van, mint valójában Amerika).

2009. máj. 21. 12:56
 14/19 anonim ***** válasza:
Ha tényleg így volt, akkor elnézést kérek :).
2009. máj. 21. 19:13
 15/19 anonim válasza:
Sok elmélet van. Az enyém szerint kezdetben zűr volt mindenhol, aztán ahogy az idő telt, a 'z' betű elkopott, és maradt az 'űr'.
2009. máj. 21. 21:57
 16/19 anonim válasza:
Osrobbanas!!!!es kialakult az univerzum;)
2009. máj. 22. 13:46
 17/19 A kérdező kommentje:
jó,és más nyelven is a "zűr" ből "űr" lett? :)
2009. máj. 22. 13:46
 18/19 A kérdező kommentje:
okéééééé,de ha SEMMI nem VOLT,akkor MI robbant fel?!
2009. máj. 22. 13:48
 19/19 anonim ***** válasza:

Kis magyarázat +2 tanmese:

A Nagy Bumm pillanatában született a tér és az idő is. Ezek egymás nélkül nem léteznek.

A nulladik kérdésben mindenki egyetért:

Valóban van kezdete a világnak, ez a Nagy Bumm (ősrobbanás) természettudós szemmel, vagy a világ teremtése (filozófiai-teológiai szemmel).

Ez a két elmélet nincs ellentétben egymással!!!

A Biblia (és más teremtéstörténetek) nem természettudományos tankönyvek, hanem a többezer évvel ezelőtti ember számára, az ő szintjükön magyaráznak el egy megnyugtató világképet:

A világban rend van, szervezettség, tervezettség van, fejlődési folyamatok és törvények vannak, amelyek nem ijesztőek. (A régi emberek pl. a villámlást valami misztikus dolognak tartották (Zeusz haragszik...) és nem természeti jelenségnek.)

Akkoriban nem lehetett beszélni milliárd évekről, genetikai mutációkról, DNS-ről, elektronokról, kölcsönhatásokról, statisztikai módszerekkel leírható jelenségekről stb.

Persze, igazából számolni sem tudtak az emberek: a negatív számok, a nulla, a tört szám pár száz éves "találmányok"!

("Egy-kettő-sok": ez volt a számolás. A birkáit sem tudta megszámolni, csak látta, hogy az akolban lazábban helyezkednek el, tehát hiány van :-) Milliárdos nagyságrendben számolni senki nem tudott, nem is volt rá szükségük. Így a hét nap is lényegében egy evolúciós magyarázó tanmese!)

Ma már vissza tudunk számolni a Nagy Bummig, és le tudjuk írni, hogy mikor mi történt (különböző részecskék, atomok, molekulák kialakulásának sorrendje).

DE:

Van egy általunk is elképzelhetetlenül rövid időtratam, ami alatt a fizikai törvények létrejöttek, és pontosan nem tudjuk, hogy az alatt mi is történt: 10^-43 s időtartam... (tíz a mínusz negyvenharmadikon másodperc)

Ez az időtartam tipikusan NEM a fizikusok hatásköre!

Hogy aztán a táguló Univerzum a végtelenségig tágul, megáll, esetleg összezuttyan? Ezekre csak elméletek vannak.

Esetleg szívdobogásszerűen periodikusak a Nagy Bummok?... Erre is van elmélet.

2 tanmese, ami ugyanarról szól, szinte ugyanúgy:

- A kis hindu kérdezgeti a mestert: Miért nem esik le a Föld? Mert egy elefánt tartja a hátán. Miért nem esik le az elefánt? Mert mindegyik lábával egy-egy teknősön áll. Miért nem esnek le a teknősök? És erre a guru felcsattan: Ezt egy jámbor buddhista már nem kérdezi meg!!

- A konfirmandus diák kérdezi hittanórán a tiszteletest:

Mit csinált az Isten, mielőtt megteremtette a Földet?

Mire a tiszteletes: A poklot készítette elő az ilyen kérdések feltevői számára!

Szóval vannak kérdések, amiket nincs értelme feltenni (mi volt "előtte", mi van az Univerzum határán túl stb.)!

Ajánlom figyelmedbe a következő két könyvet:

Stephen Hawking: Az idő rövid története

Steven Weinberg: Az első három perc

Nulla képlet, sok érdekesség!

fifikus_fizikus :-)

2009. júl. 20. 22:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!