Hogy keletkezett az űr? Mi volt előtte?
Ezek az élet nagy kérdései.
Nem tudjuk. A mostani elméletek szerint tér nem volt, csak energia.
Szerintem most pont olyan helyzetben vagyunk,mint 1500ban vagy azelőtt az akkori emberek,mikor nem tudták,hogy a föld kerek...
HA eltelik egy kis idő,fejlődünk. Lehet fényderül mindenre. És az akkori nemzedéknek már tiszta lap lesz,hogyan alakult az univerzum. Lehet,hogy van rá értelmes válasz,de nem tudjuk felfogni,mert nem elég fejlett hozzá az agyunk.
Mert mindig azt kérdezzük mi volt előtte? De ha nem elég fejlett az agyunk,hogy tudjuk mi volt előtte...ha megkapjuk a választ már minden rendben lesz :D
Olvastam már néhány elméletet... de ahogy egy tanárom mondja: a fizikusok nem tudnak semmit :P
A gond a kérdéssel, hogy nincs semmi értelme :D Mit értesz űr alatt? A vákuumot vagy az egész univerzumot minden anyagával együtt? És mi az hogy "előtte"? Egyes elméletek szerint idő sem létezett az ősrobbanás előtt (amennyiben volt vagy van olyan egyáltalán!), mások szerint egy ehhez hasonló világegyetem végét jelentette a miénk kezdete. A különbség hogy az a "másik" az összehúzódott ellentétben elméletileg a miénkkel amiről azt mondják tágul... de ha tényleg végtelen - ez se biztos! - akkor lehet hogy csak az általunk belátható részében érvényes a tágulás.
Vannak akik szerint egy örök körforgás az egész (a világegyetem egy ősrobbanással kezdődik, egy "darabig" tágul majd elkezd összehúzódni addig amíg egy új ősrobbanás újra nem indítja a folyamatot), van aki szerint Isten teremtette (Be kell valljam ez áll hozzám a legközelebb, ugyanis Isten létezhet a világegyetem nélkül, vagyis nem szükséges érzékelnünk a közvetlen jelenlétét. Ezt én úgy értem hogy például egy film szereplői sem tudhatnak a rendezőről, akiről pedig világos, hogy létezik!!!)
Mások szerint minden univerzumban kialakulhatnak bizonyos értelmes lények akik képesek egy új világegyetemet elindítani (és ráadásul meghatározni azok fizikai tulajdonságait) majd fennmaradásuk érdekében "beleköltöznek" egy az újabb univerzumba. Még az is lehet, hogy valami ilyesmi miatt ennyire pontosan alkalmasak az életre a mi "világunk" fizikai törvényei. :)
Kicsit elkalandoztam :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!