Hány darab héliummal töltött lufi kellene ahhoz, hogy felemeljen engem?
Mekkora lufi, mekkora űrtartalommal? :D
Mert a hőlégballon-méret is lehet "lufi" és fel is tud emelni téged. Abból egy is elég :)
A "nagyobb felhajtóerejű" gáz azonos nyomáson kisebb sűrűségű gázt jelent. Hogy mi "méreg", mi nem, az vita tárgya lehet, mindenesetre a hidrogén sűrűsége kisebb. Csak az jól ég.
A felhajtóerő növeléséhez csökkenteni kell a sűrűségét. Egy merev szerkezetben ritkított hidrogén, mondjuk. Csak a szerkezet súlya lehet gond. Viszont most már egészen különleges anyagok vannak, keményhabok, miegymás, ezért nem tudom, hogy a feladat mennyire mogoldhatatlan.
Ha a lufira ráállsz, akkor megpróbálja más irányú tágulással menteni magát. De mivel az ismert gömbölyű alak a legkisebb nyomással fenntartható, mindenképpen nőni fog a nyomás, akkor is, ha másfelé kidudorodik.
Ha a gáz melegszik, akkor csökken a sűrűsége, nő a felhajtóerő. Merev gömb ritkított forró hidrogénnel a tuti. Szerintem ne egy fatelepen vagy egy benzinkúton gyakorolj vele. :-)))
A 4. kérdésre nem tudom a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!