Hol melyik a helyes kronológiai sorrend? (relativitáselmélet)
Megkérem a hozzászólókat, hogy csak olyan írjon aki ért hozzá, egyetemi szintű ismerettel rendelkezik a téma iránt.
Van egy szuper erős hosszú vonat ami fénysebességhez közeli sebességgel halad, van egy alagút aminek az elején és végén két edzett acél kapu van amit a bakter egyszerre tud kinyitni becsukni. A vonat ha nyugalomban van az alagúthoz képest akkor hosszabb mint az alagút.
Felgyorsul fényhez közeli sebességre akkor a bakter IR-ében nézve lerövidül a vonat hossza simán belefér az alagútba és ekkor ijesztgetésből (mondjuk ápr. 1.i tréfa) bezárja a kapukat egyszerre, de a vonatból nézve az alagút hossza rövidült le így még annyira sem fér be mint nyugalomban, mi történne ha amikor a bakter IR-éből nézve a rövid vonat be van zárva és időbe kinyitja a kapukat azt tudom, de mi lenne ha meghibásodna pont a kapuzár és nem bírná kinyitni a bakter, tegyük fel hogy a kapunak és a vonatnak nem lenne semmi baja nem lenne az ütközés hatására. A kérdés lényege hogy mit látna a vezető és a bakter és más IR-ben lévő megfigyelő? Mi lenne az események kronológiai sorrendje?
#19 De "hülye" vagyok, igazad van, vmiért azt hittem hogy volt egy olyan kérdésem amire nem kaptam választ.
Köszönöm a korrekt választ.
Ez egy krvára értelmetlen kérdés .
Fölösleges oldalakon keresztül válaszolgatni,a megoldás két mondat.
Ha a bakter azt látja hogy a vonat eleje vagy vége beleütközik a kapukba, akkor a vonat és más nézők is azt fogják látni hogy a vonat eleje és vége beleütközik a kapukba de mindenki máshogy fogja leírni azt az időpontot amikor azt látta hogy beleütközik az eleje vagy a vége a kapuba.
Természetesen a bakter egyszerre fogja kinyitni és bezárni a kapukat ,tehát ő vagy azt látja hogy az eleje rohan bele a kapuba ,vagy azt hogy a hátsó kaput rázárja a vonatra amikor az még be se haladt teljesen az alagútba mivel ő számára a vonat rövidebb mint az alagút hossza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!