A forgó kerék küllőit egy adott sebességnél miért látjuk állni?
Nos... Hogy mit is láttál, az sok mindentől függ.
"Az optikai csalódások legfőbb oka az, hogy a retina előfeldolgozó rétege és az értelmező agy egyszerűsítésekre kényszerül."
Horváth András, SZE
"Érzékcsalódások:
1) Illúzió: az érzékelés a valóságon alapul, de az észlelés hamis."
5mp.eu/fajlok/beatanarno/az_erzekeles_www.5mp.eu_.doc
Itt egész jól el is magyarázzák a dolgot:
A stroboszkópokról itt olvashatsz néhány szót:
Valamint ITT a gy.k.-n is volt már szinte ugyanez a kérdés, majdnem másfél évvel ezelőtt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
Itt mindenkinek a figyelmébe ajánlom a 21., 2010-05-22 00:23-kor írt választ...
És összegzésként ismét elmondom, hogy sima nappali fénynél NEM LÁTHATTÁL ilyet, mert az ellenkezne a fizika törvényeivel. Ha úgy emlékszel, hogy ilyet láttál, akkor három eset lehetséges:
1. Rosszul emlékszel. (Ez bárkivel előfordulhat, mert bizony az emberi emlékezet igen gyakran CSAL.)
2. Mégsem csak sima egyenletes napfény volt, hanem volt valami villogó fényforrás is a közelben, pl. monitor, LED lámpa, fénycső, stb. Ezek bizony képesek a látást "becsapni", és ebben az esetben láthattál ilyen jelenséget.
3. Filmen, vagy tv-ben, monitoron láttad - ekkor a képalkotó eszköz az, amely ezt a jelenséget előidézi.
SEMMILYEN EGYÉB ESETBEN nem lép fel a fenti jelenség a fizika mai álláspontja szerint.
Aki MÉGIS ilyet látott, az jelentse gyorsan az MTA-nál, mert ha bizonyítani is tudja, garantált a Nobel-díj!
Pedro
Pedro, ne mond már, hogy nem láttam ilyet napfénynél. :DD
Azt elfogadom, hogy optikai csalódás, de akkor sem értem. A szem szakaszosan észlel? Mintavételez? Hát lehet, de ez új nekem. :(
A fenti (Pedro) gyk. linken ezt is ajánlom mindenki figyelmébe:
2010-09-29 19:04
:)
A másik Pedro linkből:
"A filmekben, reklámokban néha úgy tűnik, mintha az autó kerekei visszafelé forognának"
Ez mind igaz, de rengetegszer láttam már a saját szememmel is, akár napfényben. Nem egyszer, nem kétszer, hanem kb. ezerszer. Vagy például ha egy villanymotor felpörög valami küllős belső vázzal, akkor az is először lassulni látszik, megáll és aztán elindul visszafelé, aztán ezt párszor megcsinálja még, miközben valójában folyamatosan gyorsul.
Viszont az a fura, most hogy belegondolok, hogy ezt mindig valamilyen "csíkozott" anyaggal láttam, tehát ha nincsenek küllők, akkor nem, legalábbis olyanra nem emlékszem. Vagy a kerítés lécei is ilyenek.
Meg kell védenem Pedrot.
teljesen igaza van ez a látvány kizárólag a stroboszkóphatás miatt látszik. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez a hatás csak időben változó megvilágításnál jelentkezik. A TV-n a videokamerán, és a monitorokon egyértelmű a jelenség és a megjelenítési frekvenciával hozható összefüggésbe. Szabadszemes megfigyelésnél ilyen csak akot jelentkezik, ha a forgó térgyat megvilágítja valami időben periódikusan véltozó fényforrás. A neoncsöves, fénycsöves, valamint gázkisülésű világító testek ilyenek. Aztán ilyen egy monitor is (aminek a fénye ráeshet a forgó tárgyra). Szóval aki biztosan ilyet látott pl egy motor felpörgésénél, az a világítás miatt volt. Napfény általi megvilágításnál ilyen csak úgy jöhet létre, hogy valami a nap fényét periodikusra alakítja és azzal világítódik meg a forgó tárgy. Pl egy küllős keréknél a küllők fényessége pont a beesés szögétől, a küllő elhelyezkedéséből adódóan simán produkálhat inhomogén megvilágítást. Tehát igaz, hogy a jelenség bizonyos esetekben észlelhető nappali megvilágításnál is, de csak akkor ha az előbb említett jelenség is fellép ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!