Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mekkora erőhatás hat rám,...

Mekkora erőhatás hat rám, G-ben kifejezve, ha egy repülő botkormányát hasra húzom 150 km/h-s sebességnél, addig, amíg a földre merőleges helyzetből párhuzamos helyzetbe kerülök?

Figyelt kérdés
2011. jún. 22. 13:54
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

ez a konkrét géptipustól is függ.

egészen pontosan attól, h milyen sugarú köríven veszed fel a gépet, és, h mennyit gyorsul még a 150km/h-hoz képest.

ezt ennyi adatból nem lehet megmondani.

tapasztalati úton, nagyjából 2-3g-t tudsz így belehúzni egy átlagos repülőbe.

2011. jún. 22. 14:11
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
És még az sem mindegy, hogy mindezt felfelé, emelkedve éred el, avagy lefelé! Én 3-4g körülre tippelném. (mondjuk egy cessna, vagy valami hasonló géppel. A sebességadat ilyesmi géptípust sugall)
2011. jún. 22. 14:49
 3/8 anonim ***** válasza:

1. Számít a magasság (más a levegő sűrűsége)

2. Számít a körív sugara (kis sugár nagyobb terhelés)

- ehhez számít hogy mit tud a gép, és hogy mit tud a pilóta

3. Nincs g, terhelési többes van. A g amúgy is gyorsulás mértékegységű (m/s2), nem erő mértékegységű..

2011. jún. 22. 20:35
 4/8 anonim ***** válasza:

"Nincs g, terhelési többes van. A g amúgy is gyorsulás mértékegységű (m/s2), nem erő mértékegységű.."

Ezt nem igazán értem. A kérdező a centripetális gyorsulás "g" értékre átszámolt nagyságát kérdezi.

Az pedig m/s2 dimenziójú sztem, nem?

2011. jún. 23. 09:18
 5/8 anonim ***** válasza:

"3. Nincs g, terhelési többes van. A g amúgy is gyorsulás mértékegységű (m/s2), nem erő mértékegységű.."

Köszönjük Emese...

Tudod még meg is értem, hogy kötekedsz, de nézzük érdemes-e...

Ha tőled megkérdik, mekkora egy adott esetben a túlterhelés mit felelsz? Azt, hogy "terhelési többes van, az pedig (mondjuk legyen a példa kedvéért) 5-szörös." Erre tudod mi fog történni, megkérdezik hogy az mennyi is. Majd erre mondod hát (megint csak a példa kedvéért) 1500N. Erre a kérdező pislogni fog, de az konkrétan akkor mennyi? Erre mit fogsz mondani, azt hogy egy 5g gyorsulást/lassulást okozó/azzal egyenértékű, nagyságú erő. Az van barátom, hogy tökéletesen igazad van, de a szemléletesség kedvéért fogadd el, hogy a tudatlan köznép így szokta meg. 5g-s erőhatás, 4g-s gyorsulás és ilyenek. Azt viszont nem értem hogy miért is nem kötsz bele pl. a centrifugális erőbe?!?! Hiszen olyan sincs! (aZ ugyanis nem más, mint a testek tehetetlenségéből eredő erő!) Szóval nyugodtan abbahagyhatod, mert már mindenki tudja hogy a "g" nem erő, és el is fogadjuk neked, de ne vedd személyeskedésnek, ha mi ezentúl is a "g"-t fogjuk használni, ha túlterhelést avagy gyorsulást jellemzünk.

2011. jún. 23. 11:44
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tudományos válaszokat, de én a ,,tudatlan köznépbe" tartozom. Na akkor fogalmazok egyszerűbben, pontosabban: körülbelül hány G hat rám, ha egy vitorlázórepülőt kiveszek a dugóhúzóból.
2011. jún. 23. 12:42
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha góbé, és nem rontod el, tehát kijön 120-ból, akkor max: 2g.

ha mondjuk egy Is28b2, és a kivétel végén van benne 200, akkor olyan 3g.

2011. jún. 23. 13:13
 8/8 anonim ***** válasza:
Hát akkor bocsánatot kérek a tudatlan köznéptől. Csak ez a kérdés a "tudományok" témakörben van, és azon belül sem a bölcsészetnél, így próbáltam azt hinni, hogy itt olyan emberek írnak és olvasnak, akik nem a "tudatlan köznép" szintjén vannak, vagy akarnak maradni.
2011. jún. 23. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!