Hogyan tudnám kiirtani a házunk előtt álló kb 10-12 méter magas Bálványfát (népi nevén - ecetfa)?
Nagy méretű bálványfával azt szokták csinálni, hogy több helyen lefelé fúrva zsákfuratokat csinálnak a törzsbe, a furatot megtöltik tömény gyomirtóval és valahogy lezárják, hogy bent is maradjon. Ez jó esetben megöli a fát, nem fog sarjadzani és a környező növényzetnek sem árt. Aztán mikor megdöglött ki kell vágni, már csak azért is, mert különben viszonylag hamar kidől és egy ekkora fánál ez már veszélyes.
Létezik olyan gombabetegség ami pár hónap alatt megöli a fát (és könnyen átterjed a környék többi bálványfájára is), de ezzel még csak kísérleteznek, nem használják irtásra. És bár nem jellemző, de előfordulhat, hogy nem csak a bálványfát fertőzi meg, tehát van kockázata.
Ha sóval meg gázolajjal próbálkozol akkor valószínűleg a bálványfa lesz az utolsó ami kipusztul a környező növények közül.
Egyik megoldás kicsákányozni gyökerestül.
Másik: a törzs közepe felé több zsákfuratokat fúrni lejtve a fa vastagságától függő átmérővel különböző magasságokban, amit végül meg kell tölteni sósavval. Aztán jól lezárni. Hagyni kell hogy kiszáradjon a fa, és aztán kivágni.
Mindezt késő ősszel, amikor a növény áramlása a gyökér fele megy, így a méreg is. Ennek hatására a gyökér is nagyobb hatással pusztul, és kevésbé hajt ki újra a konkrét fa kinyírása után. Azért figyelni kell rá, mert ha nagy a fa, kiszáradt állapotában könnyen kidől, és ez baleset- vagy kárveszélyes, szóval jobb kontrollált módon kivágni később.
Nem tudom, hogy aktuális-e még, vagy már nem, de itt az én javaslatom.
Írtad, hogy közterületen van, ezért nem tudod kivágni.
Nem tudom, hogy hol laksz, de javaslom, hogy jelentsd be a problémát a jarokelo.hu oldalon. Ez egy közhasznú civil egyesület, ami a közterületi problémákat továbbítja az illetékesnek.
Előnye:
- egy laikus számára gyakran nem nyilvánvaló, hogy ki is pontosan az illetékes, ill. mi annak az elérhetősége.
- a nyilvánosság ereje. A Járókelőn bejelentett ügyek és az ott adott válaszok nyilvánosak, bárki egy kattintásra láthatja átláthatóan, hogy mi a bejelentés, ki az illetékes, mit válaszoltak, és mit intéztek.
Ennek következtében sokkal nagyobb az esély arra, hogy az ügyet elintézik, és nem megy csak úgy a "fiókba", mintha "négyszemközt" küldenél bejelentést.
A bejelentéshez ugyan regisztrálnod kell, de nem kell megadnod a személyes adataidat, és dönthetsz arról, hogy a bejelentésed mellett ott legyen a felhasználói neved, vagy anélkül, teljesen anonim módon szeretnéd azt megtenni, így senki nem tudhatja meg azt, hogy pontosan ki is vagy, ugyanúgy, mint itt, a gyakorin.
- szinte bármilyen közterületi problémát bejelenthetsz egy felületen. Tényleg kevés kivétel van: pl. hajléktalanok emlegetése (de magát a köztisztasági probléma mehet), feljelentést is visszadobják, és még néhány ilyen alapvető dolog.
A Járókelő egyesület azonban csak Budapesten, és további 22 településen aktív. A címoldalon egy legördülő listában láthatod, hogy hol aktívak.
Ha máshol laksz, szerintem első körben az önkormányzat hibabejelentő oldalán érdemes bejelenteni a hibát.
Ne legyenek illúzióid, nem fogják gyökerestül kioperálni a földből, már az is megoldás, ha tőből kivágják. utána már lehet ezt-azt csinálni. Amit én hallottam megoldásnak, hogy savval bekenik a frissen kivágott fa felületét, és akkor az egész sokkal inkább kipusztul magától, a gyökere meg idővel elrohad. Persze aztán megteheted te is, hogy a kis hajtásokat rendszeresen irtod, és egy idő múlva tényleg kipusztul, hiszen az élethez még az ecetfának is kell a levél a fotoszintézis miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!