Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan tudnám kiirtani a...

Hogyan tudnám kiirtani a házunk előtt álló kb 10-12 méter magas Bálványfát (népi nevén - ecetfa)?

Figyelt kérdés
Elsősorban természetes irtásra gondolok, pl. valami káros gomba, vagy élősködő, de minden megoldás érdekelne!
2011. nov. 3. 18:10
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

Már miért szégyellném? Lenne ültetve a helyére egy tuja, és egyébként is, ne okoskodjál már bele olyanba, amit nem tudsz, és nem látsz! 5 nm-en belül, ahol a fa áll, található még másik 2 fa, az egyik fenyő, a másik nyír, és ezenkívül 2 bokor! Eppen ezaz, hogy ez a GYOMFA elnyom minden normális növényzetet, ezért szeretnénk kiirtani azt onnan!

Egyébként továbbra is várom a tippeket, tegnap viszont beszórtuk 2 kg sóval a tövét, de szerintem nem lesz hatásos. Akinek van még tippje az kérem szépen segítsen.

Előre is köszönöm!

2011. nov. 6. 16:19
 12/29 anonim válasza:
0%
elnézést.természetvédő vagyok,elhamarkodottan írtam.annyit még ,hogy a só remélem nemtesz kárt a többi növénykében
2011. nov. 6. 17:22
 13/29 anonim ***** válasza:

A gázolajos vagyok: ha azt választod, akkor nem tudsz a helyére ültetni semmit jó pár évig. Egyébként a tövéhez kell önteni, és ismételgetni is lehet.

A sózós ötlet környezetbarátabb, mert az oldódik vízben, és egy idő után elszivárog a talajvízbe.

A gázolajról még annyit, hogy minél közelebb öntsd a tövéhez, mert nem tudom, hogy oldalirányban mennyire terjed szét, és a többi növény gyökere is ott lehet a közelben.

2011. nov. 6. 20:37
 14/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítségeket, a tél folyamán azon leszek, hogy tavasszal még csak véletlenül se hajtson ki újra a fa.

Amint látok valami változást írni fogok, hogy siker, avagy kudarc lett-e a dologból.

Drukkoljatok! :)

és még egyszer köszönöm!

2011. nov. 6. 22:06
 15/29 anonim ***** válasza:

A sózós ötlet sem környezetbarát, amennyi egy rendes bálványfának megárt, az horribilis mennyiség (valaki régebben írt öt kiló sóról, ami a gyökeréhez ásott, de az sem sokat segített), utána ott egy darabig nem nő ki semmi. Kb. három év, mire regenerálódik a talaj, de addigra a gyomnövények (pl. bálványfa...) már birtokba veszik.

Az a gond, hogy hiába szedjük ki a fát, a talajt tönkretesszük, és minden, ami nem gyom, azért kényesebb. Nem hiszem, hogy árulnak sóreszitens tuját például. A legbiztosabb megoldás a kivágás lenne, az nem szennyezi a talajt, de úgy nézem, ez nem megoldás.

Én szkeptikus vagyok. (Bár én javasoltam a kisózást.)

2011. nov. 7. 18:33
 16/29 anonim ***** válasza:
A sózás pont a talajvíznek árt, tehát nem ajánlom, ahogy a benzines locsolgatást sem, beszivárog a talajba és máshol okoz kárt. Én is környezetvédő vagyok, de a bálványfa invazív növény. Egyébként a közterület nem a te tulajdonod, így lehet a városgondozáshoz kellene fordulnod, hogy vágják ki, tudom, hogy újranő, de addig meg majd kitalálsz valamit. De szerintem ne tuját ültess elé, mert egy magas fa jól árnyékol nyáron, így hűvösen tartja a lakást, és a szelet is megfogja.
2011. nov. 8. 16:21
 17/29 A kérdező kommentje:

Akkor viszont nem tudom mitévő legyek. A városgondozás a gondozás helyett inkább nem csinál semmit. A sózás után utánaolvastam és tényleg nem valami környezetbarát, mint ahogy a gázolajos dolog sem, sajnos. Ezért is írtam, hogy inkább természetes ellenség érdekelne jobban.

De remélem tavaszig valamit csak ki tudunk találni, hogy mi lenne a legjobb megoldás erre a fránya fára.

Hallottam már olyat is, hogy a fa kérgét kell több helyen leszedni, lekaparni, az sem tesz neki jót. !? Véleményetek erről esetleg van?

2011. nov. 8. 19:39
 18/29 anonim ***** válasza:

Persze, gátolja a rendes anyagtranszportot, mivel a fa belső része már elfásodott, ott csak elhalt szállítószövetek találhatóak, a kéreg alatt "folyik az élet" - nagy vonalakban. Ez sem tesz jót, mert ettől kiszáradhat (ha kiszárad, a bálványfa szívós egy dög), illetve olyan mértékben kéne lehántanod a kérget és az alatta található szöveteket, hogy egyszerűbb már kivágatni.

Változatlanul ezt a megoldást ajánlom. :) Természetes kártevő nincs. Gomba nincs. Vegyszert használhatsz, de ekkora fa ellen nem sokat ér. Kivágás, aztán tövestül kiszedés a talajból, amit csak lehet. Ha más nem megy, panaszt teszel a jegyzőnél, hogy a fa veszélyes, és rátok dől, aztán kiszállnak, hümmögnek, és talán tesznek valamit. Ha ez nem megy, akkor nem tudom... vezettess villanyvezetéket PONT a fa lombkoronáján keresztül, akkor ki kell vágniuk, mert életveszélyes lehet. :)

2011. nov. 8. 23:58
 19/29 Nemzetes válasza:
Talán megoldás, ha a fának a törzsét megfúrod és abba Glialkát öntesz. Lehetőleg ősszel amikor kezd alvóra fordulni, ilyenkor gyökérre dolgozik a fa és a felszívódó gyomirtó, nagy eséllyel megöli. Aztán a tavasszal kihajtó sarjakat megint próbáld meg gyomirtózni. Kb. 2-3 év és nem lesz Bálványfa probléma. Talán még ez a megoldás a legkörnyezetbarátabb.
2014. márc. 20. 10:25
 20/29 anonim ***** válasza:

forró víz.

szó szerint FORRÓ

ismételgetni kell a kezelést ésvödörszámra kell, de hatásos. és környezetbarát

2015. febr. 22. 18:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!