Hogyan tudnám kiirtani a házunk előtt álló kb 10-12 méter magas Bálványfát (népi nevén - ecetfa)?
Már miért szégyellném? Lenne ültetve a helyére egy tuja, és egyébként is, ne okoskodjál már bele olyanba, amit nem tudsz, és nem látsz! 5 nm-en belül, ahol a fa áll, található még másik 2 fa, az egyik fenyő, a másik nyír, és ezenkívül 2 bokor! Eppen ezaz, hogy ez a GYOMFA elnyom minden normális növényzetet, ezért szeretnénk kiirtani azt onnan!
Egyébként továbbra is várom a tippeket, tegnap viszont beszórtuk 2 kg sóval a tövét, de szerintem nem lesz hatásos. Akinek van még tippje az kérem szépen segítsen.
Előre is köszönöm!
A gázolajos vagyok: ha azt választod, akkor nem tudsz a helyére ültetni semmit jó pár évig. Egyébként a tövéhez kell önteni, és ismételgetni is lehet.
A sózós ötlet környezetbarátabb, mert az oldódik vízben, és egy idő után elszivárog a talajvízbe.
A gázolajról még annyit, hogy minél közelebb öntsd a tövéhez, mert nem tudom, hogy oldalirányban mennyire terjed szét, és a többi növény gyökere is ott lehet a közelben.
Köszönöm szépen a segítségeket, a tél folyamán azon leszek, hogy tavasszal még csak véletlenül se hajtson ki újra a fa.
Amint látok valami változást írni fogok, hogy siker, avagy kudarc lett-e a dologból.
Drukkoljatok! :)
és még egyszer köszönöm!
A sózós ötlet sem környezetbarát, amennyi egy rendes bálványfának megárt, az horribilis mennyiség (valaki régebben írt öt kiló sóról, ami a gyökeréhez ásott, de az sem sokat segített), utána ott egy darabig nem nő ki semmi. Kb. három év, mire regenerálódik a talaj, de addigra a gyomnövények (pl. bálványfa...) már birtokba veszik.
Az a gond, hogy hiába szedjük ki a fát, a talajt tönkretesszük, és minden, ami nem gyom, azért kényesebb. Nem hiszem, hogy árulnak sóreszitens tuját például. A legbiztosabb megoldás a kivágás lenne, az nem szennyezi a talajt, de úgy nézem, ez nem megoldás.
Én szkeptikus vagyok. (Bár én javasoltam a kisózást.)
Akkor viszont nem tudom mitévő legyek. A városgondozás a gondozás helyett inkább nem csinál semmit. A sózás után utánaolvastam és tényleg nem valami környezetbarát, mint ahogy a gázolajos dolog sem, sajnos. Ezért is írtam, hogy inkább természetes ellenség érdekelne jobban.
De remélem tavaszig valamit csak ki tudunk találni, hogy mi lenne a legjobb megoldás erre a fránya fára.
Hallottam már olyat is, hogy a fa kérgét kell több helyen leszedni, lekaparni, az sem tesz neki jót. !? Véleményetek erről esetleg van?
Persze, gátolja a rendes anyagtranszportot, mivel a fa belső része már elfásodott, ott csak elhalt szállítószövetek találhatóak, a kéreg alatt "folyik az élet" - nagy vonalakban. Ez sem tesz jót, mert ettől kiszáradhat (ha kiszárad, a bálványfa szívós egy dög), illetve olyan mértékben kéne lehántanod a kérget és az alatta található szöveteket, hogy egyszerűbb már kivágatni.
Változatlanul ezt a megoldást ajánlom. :) Természetes kártevő nincs. Gomba nincs. Vegyszert használhatsz, de ekkora fa ellen nem sokat ér. Kivágás, aztán tövestül kiszedés a talajból, amit csak lehet. Ha más nem megy, panaszt teszel a jegyzőnél, hogy a fa veszélyes, és rátok dől, aztán kiszállnak, hümmögnek, és talán tesznek valamit. Ha ez nem megy, akkor nem tudom... vezettess villanyvezetéket PONT a fa lombkoronáján keresztül, akkor ki kell vágniuk, mert életveszélyes lehet. :)
forró víz.
szó szerint FORRÓ
ismételgetni kell a kezelést ésvödörszámra kell, de hatásos. és környezetbarát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!