Hány perc alatt érne le egy Mariana-árok aljára (11034 m) egy 1 kilós kő?
"sok kőzet így egymagában egy bizonyos mélység felett a mélységi nyomás hatására egyszerűen szétporladna"
Mivel a teljes felületén egyenletesen éri a nyomás, nem fog szétporladni. Nem tud akkora erőkülönbség keletkezni a kő felszíne mentén pusztán a nyomás növekedése hatására, ami meghaladná a kő folyáshatárát.
Közelítő értéket tudtam számolni. Ugyebár két erő hat a kőre, egy gyorsítja (nehézségi), egy fékezi (közegellenállás). Nehézségi erő: F=m*g. m=1kg, g=10 m/s^2. Közegellenállási erő: F=k*A*1/2*ϱ*v^2. Amikor a két erő egyenlő lesz, a test akkor érte el a legnagyobb sebességét. A legnagyobb elérhető sebesség ezek alapján: v=3.74 m/s.
Itt vagyok egyedül gondba, mert azt hogy mennyi idő alatt gyorsul fel ennyire elég nehéz kiszámolni. (Egyre nagyobb elért sebesség, egyre nagyobb közegellenállás eredményez, a két erőt abszolútértékben ki kéne vonni, nem egyszerű.) De normál szabadeséskor t=0.374 s alatt érné el, a víz ezen olyan sokat nem változtat azért, ettől szerintem eltekinthetünk.
Fogjuk fel tehát egyenes vonalú, egyenletes mozgásként! v=3.74 m/s, s=11034m, akkor t=s/v. t=2950s=49 min. (Kerekítve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!