Az állati sejtekben miért nincs sejtfal?
Előző két válaszadónak: az állati sejtekben NINCS sejtfaj, csak sejtmembrán veszi körül a citoplazmát. [link]
Hogy konkrétan *miért* nincs, azt nem tudom biztosan. Talán azért, mert az állatok (kezdve az egysejtű ősöktől) alapvetően aktív mozgást végző, heterotróf táplálkozású lények. Egy merev sejtfal jelentősen nehezítette volna a mozgást és gátolta volna a transzmembrán anyagáramlást. Ezzel szemben a növényeknek (egysejtű algáknak, sőt, a cianobaktériumoknak) ez jól jött, mert nem kellett annyit mozogniuk, a nap pedig átsütött rajta.
A "miert" nem tudomanyos kerdes. Mint ellottem irtak, erre nincs is igazan valasz. Amit el lehet mondani, az az, hogy milyen elonyokkel es hatranyokkal jar a sejtfal hianya.
Amit lehet sejtfallal is:
-A korabbi valaszokban tobbszor emlitett membranon keresztul torteno enyagaramlas tevedes. A novenyek is folytatnak transzmembran transzportot. Az inventum, amit a sejtfal hianya lehetove tesz az a fagovitozis es a pinocitozis.
-Aktiv mozgas... Igazabol azt is lehet csinalni sejtfallal. Egy csomo bakteriumnak van ostora, es az ostoros algaknak is van sejtfala. Arrol nem is beszelve, hogy a sejtek idonkent kibujhatnak a sejtfalbol (gombak tobb csoportja).
Elonyok:
-Fagocitozis, pinocitozis.
-A tobbsejtuve valas utan lehetove valt, hogy a feleslegesse valt, hibas sejt maradektalanul felszamolja magat - apoptozis.
-A sejtek migralhatnak a szervezeten belul
-A sejtek alakja valtoztathato. Ez persze osszefugg azzal, hogy a mozgas joval hatekonyabban megoldhato.
Hatranyok
-konnyebben fertozhetok virusok es bakteriummok altal. - immunrendszer szukseges.
-A sejtek migralhatnak a szervezeten belul - rakos attetek
-A sejteknek maguknak kell gondoskodni a megfelelo szilardito strukturakrol.
De ezek csak peldak, meg lehet egy csomo minden, csak nem vagyok valami jo se sejttanbol, se rendszertanbol... :-D
"egyszegedipasi válasza: A gombáknak még mindig NINCS sejtfaluk."
Es meg mikor nem volt? :-D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!