Kémiaaaaaaa. Segítesz?
Félelmetes, hogy ennyi idősen ezeket a szavakat nem ismered. Nem ártana egy kis görög/latin műveltség, mert ez nem kémia, hanem két általánosan használt szó. (És nem, én sem tanultam konkrétan latint az iskolában, de azért ezeket valahogy nagyon hamar tudtam...)
Homogén = egynemű, egyenletes(en eloszló). A homo előtag mindig valamilyen azonosságra, egységre utal, pl homoszexuális = vele azonos neművel létesít szexuális kapcsolatot.
Heterogén = különnemű, egyenetlen(ül eloszló). A hetero mindig valamilyen eltérésre, egyenlőtlenségre utal, pl heterodimer = olyan, két részből álló makromolekula (azaz dimer), melynek két tagja nem egyforma.
13-ra saccollak. Segítek:
homo- görög előszó, egyet, egységeset jelent
hetero- görög előszó, különbözőt, mást eltérőt jelent
-gén görög utószó, neműt, képzőt jelent.
Szóval homogén az, ami egységesnek látszik, heterogén, ami nem látszik egységesnek. (Valójában kicsit bonyolultabb a helyzet, de a 7.-es kémia szempontjából ennyi is elég.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!