Mit okoz a Földnek, ha egy szuper vulkán kitörés következménye a Nap évekre való 100%-os eltakarása lenne?
Szerintem 2-6 hónapja lenne a maradék emberi túlélőnek,miután elfogyott az élelmiszer,lecsökken az oxigén szint is a megszűnt fotoszintézis miatt,+ mérgező kénes gázok a levegőben,aztán pedig lezuhan a hőmérséklet,fűtőanyag hiányában pedig megfagynánk. A kis testű és téli álomra képes pici állatok lennének az esetleges túlélők.
Elsőnek : kb 4-5 szuper vulkánról tudunk a földön amik már igen-igen régen nem törtek ki,és min. 1000 X akkora csapás mint egy sima átlagos vulkán kitörés. Legutóbbi 74000 évvel ezelőtti volt a TOBA vulkán nem sok híján az embert is majdnem elpusztította.
Hát igen-igen nagy bajban lennénk..azon a kontinensen ahol kitörne, ott lenne a legnagyobb káosz...lökéshullám ,láva, mérges gázok ,kráter stb...
Vegyük pl. a legesélyesebbet Yellowstone...
Ez a vulkán általában 600ezer évente szokott kitörni...[eddig 3szor tört ki] és a legutolsó kitörése 640ezer éve volt...a kis barátunk már így is késik 40ezer éve, és a kitörés jelei már kezdenek mutatkozni...Tudjuk,hogy a kürtőben egyre több gáz van, a felszínt kb. évente 5-10cm- rel feljebb tolja ..Szerintem kb bármikor kitörhet...
Ha ez megtörténne akkor: -NY és Közép Amerika szinte elpusztulna a lökéshullámoktól,földrengésektől, gázoktól...
-Oroszország, japán és a fentebb fekvő országok sem úsznák meg egy könnyen , feléjük hatalmas cunamik mennének kb 300m magas hullámmal....
Ezután az ég elsötétedne, mint mondták leállna a fotoszintézis és a túlélő embereknek nagyon elkéne gondolkozniuk, hogy most mi lesz....
szerintem az emberiség túlélne...[nem modern eszközökkel már sikerült nekik] de a népesség jócskán megfogyatkozna...
Persze, ne legyünk ennyire pesszimisták ,és apokalipszis hirdetők...szerintem a mi életünkben még nem fog kitörni szuper vulkán..
Pár-millió évvel visszavetné az evolúció folyamatát, de a túlélőkből valószínűleg ismét hamar létrejöhetne búrjánzó élet a Földön, nem nagyon zavarná meg a Földet egy ilyen aprócska kitörés, talán egy kicsit a tengelye kilengene, de annyi. Talán jót is tenne kicsit a bolygónak hogy végre eltűnnek az emberek.
Ha viszont arra vagy kiváncsi hogy az emberi civilizációra milyen hatással lehet akkor nem szolgálhatok sok jóval....atombunker. Talán. De ez a kitörés erősségétől függ, és mivel mi "civilizált" nép vagyunk, ez csak a felsőbb tízezer (falkavezérek) kiváltsága lenne valószínűleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!