Ha valaki nem saját vércsoportja szerinti vért kapna, mi lenne a következménye? Mennyi a minimum, amitől még nem lenne baja, illetve ha túl sokat kapna, bele is halhat?
A, B: antigén, a, b: antitest. (Azért ilyen puritán, mert én csináltam, de szerintem a lényeget érteni fogod.)
Dióhéjban:
A sok idegen antigént megkötnék a plazmában levő antitestek, és innentől beindulnak az immunmechanizmusok (komplement aktiválódás, különféle citokinek és kemokinek termelése stb.). Az egész folyamat anaphylaxiás shockot eredményez (az erek kitágulnak, így a vérmennyiség az értérfogathoz képest "kevés" lesz; ennek ugyanaz a következménye, mintha a beteg több liter vért veszítene, és az sem mellékes, hogy aki transzfúzióra szorul, az eleve híján van a vérnek).
Emellett az antitestek összecsapják a vvt-ket, melyek emiatt összeállnak nagy "masszákká" így a kisebb erek elzáródnak, ezért több szervben mikroinfarktusok alakulnak ki.
Már egy egység nem megfelelő vércsoportú vér is kiválthatja mindezt.
Megjegyzés: Rh összeférhetetlenség esetén az első "hibás" transzfúzió beadásakor nem történik baj (ha az AB0-vércsoport egyezik), mert az Rh- emberekben nincsenek anti-D (mert az Rh+ egyének vvt.-in D-antigén is jelen van) antitestek, de a transzfúzió után pár héttel már megjelennek. Ez a következő Rh-inkompatibilis transzfúziókor okoz gondot, ill. akkor, ha Rh- anya Rh+ gyerekkel esik teherbe (ilyenkor a magzat elhal, de az anyának nem lesz baja).
Az AB-s emberben NINCS és soha nem is lesz sem anti-A sem anti-B antitest, mivel akkor a saját vvt-it is kicsapná.
(A donor vérben pedig nincsenek antitestek, mert az tisztított vvt.-koncentrátum)
Na EZ volt a kérdésem :)
Mert ugye tökmindegy, hogy AB-be öntök B-t, vagy B-be öntök AB-t, ugyanúgy fellépnek reakciók. De akkor így már világos, mármint hogy tisztított vért kapnak.
Régen is így volt ez? Úgy értem amikor még csak kísérleteztek a vérátömlesztéssel, és nem tisztogattak, úgy is kaphatott AB-s akármilyen vért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!