Mi a magyarázata annak, hogy a folyadékok túlhevíthetők?
A folyadék túlhevítése (forráspont fölé melegítése)
Egy igen gondosan kitisztított lombikot töltsünk meg előzőleg hosszabb ideig forralt, majd lehűtött vízzel! Az ilyen ún. "kiforralt" víz nem tartalmaz oldott gázokat. Helyezzünk a vízbe hőmérőt, és melegítsük a vizet keverés és lehetőleg rázkódás nélkül! A hőmérőről leolvasható vízhőmérséklet 100 °C fölé emelkedik anélkül, hogy a víz forrásba jönne. A túlhevített folyadék hirtelen jön intenzív forrásba. A forrás megindulása után a víz hőmérséklete 100 °C-ra süllyed vissza.
Azért, mert nincsenek benne gőzképződési gócpontok (gáz- ill. szilárd anyag molekulák).
A képződő gőzbuborékban (amíg még pici), rendkívül nagy a felületi feszültség, ami nem engedi meg, hogy tovább nőjön. Ezt könnyíti meg az idegen anyag - ha van.
Nem kell ennyire extra-zni, tegyél kávét a mikrosütőbe egy üvegedénybe, ugyanez a jelenség megfigyelhető.
Ennél én izgalmasabbnak találom a túlhűtést! :)
Igen, az jó, mikor kiveszed a sörösüveget a fagyasztóból, hozzáütöd valamihez (nem úgy, hogy eltörjön), és azonnal megfagy az egész. :)
Persze jól ki kell számolni, hogy mikor kell kivenni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!