Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A vörös vértestek milyen...

A vörös vértestek milyen anyagokat képesek megkötni?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy az oxigént, a szén-dioxidot, a szén-monoxidot meg tudja kötni, de mely anyagokat képes ezeken kívül fölvenni és szállítani? Nyilvánvaló, hogy pl. drogok szívásakor más anyagok is beépülnek (amik a hatást kiváltják), de ugyanakkor az is biztos, hogy nem képesek minden gázt megkötni, hiszen pl. a nitrogént változatlanul kilélegezzük. Szóval, melyek azok az anyagok, amiket föl tud venni, illetve, milyen kémiai tulajdonságoktól függ, hogy egy gáz be tud-e épülni az eritrocitába?
2011. aug. 26. 10:25
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

Most nem értem, hogy a vvt-re vagy kíváncsi, vagy a hemoglobinra.

A hemoglobin tudtommal csak oxigént és szén monoxidot tud megkötni. De a gázok átjutnak a sejthártyán, szóval a vvt-be bejutnak.

2011. aug. 26. 12:30
 2/21 A kérdező kommentje:
Mindkettőre, de elsősorban a vörösvértestre (vvt- ez meg miféle köcsög rövidítés már).
2011. aug. 26. 13:00
 3/21 anonim ***** válasza:

Mindenhol így rövidítik. Miért köcsög?:D

De mint mondtam, a sejthártya gázok számára átjárható.

2011. aug. 26. 13:15
 4/21 A kérdező kommentje:

Ha minden gáz számára átjárható, akkor miért nem szállítanak nitrogént is? Miért van, hogy a hemoglobin csak az oxigént és a szén-monoxidot tudja megkötni, de a szén-dioxidot már nem?

(Hát nálunk nem így rövidítik (szerbiai vagyok), hanem Er-nek, de leginkább nem is rövidítik. Meg úgy alapból a rövidítések ellen vagyok, nélkülük jobb lenne a világ.)

2011. aug. 26. 13:54
 5/21 anonim ***** válasza:
A hemoglobin egy vastartalmú fehérje. Van neki térszerkezete, ami megszabja, hogy milyen anyagot tud megkötni. Mint pl. az enzimek is...csak azt tudják megkötni, ami hozzájuk passzol.
2011. aug. 26. 13:58
 6/21 PótPápuaPuapó ***** válasza:

Ha megnézed a HEM (hemoglobin) szerkezetét, látni fogod, hogy miért nem köti meg a nitrogént (nem jó eletrondonor a nitrogén). Hogy a széndioxidot miért nem köti meg, azt én sem tudom, csak tippem van.:

A vér egy vizes (kolloid) oldat. A széndioxid meg jól oldódik vízben, hiszen karbonátionná alakul. Szóval szerintem arról lehet szó, hogy igaz, hogy a HEM is meg tudja kötni a széndioxidot, de a kötés nem sokkal erősebb, stabilabb, mint amikor a karbonátiont körülveszi a hidrátburka. Így termodinamikailag az a nyerő folyamat, amikor a HEM-ről leszakad a szénmonoxid, és karbonátion lesz belőle+kialakítja a hidrátburkot.(entrópia növekedése hajtja előre a reakciót)

(Sőt talán még gyengébb is a HEM-CO2 kapcsolat, mint a víz-CO2, szóval lehet, hogy az entalpia tag is a HEM ellen van:-)

Az elemi oxigén apoláris, és nem is lép reakcióba a vízzel. Szóval még akkor is megkötődik a HEM-en, ha egyébként csak gyengén tud a hem központjában lévő vashoz kapcsolódni.

2011. aug. 26. 21:50
 7/21 anonim ***** válasza:
Hmmm... bocs a "félig offért", de valamit nem értek: a hem kitűnően köti a cianidiont melynek a szerkezete ugye |CN| . A nitrogén szerkezete pedig szinte kiköpött ugyanaz; |NN| . Akkor miért nem köti azt is?
2011. aug. 26. 21:58
 8/21 A kérdező kommentje:

Milyen offért? Épp erre voltam kíváncsi, hogy mit köt még meg! Esetleg tudsz még valamit a cianidon kívül?

(Muszáj megjegyeznem, hogy a hemoglobint hemnek rövidíteni apszolút nem adekvát, hiszen a hem csak egy része a hemoglobinnak. A hemoglobin a lépben alkotóelemeire: hemre és globinra bomlik le.)

2011. aug. 26. 23:34
 9/21 A kérdező kommentje:
(*abszolút)
2011. aug. 26. 23:36
 10/21 PótPápuaPuapó ***** válasza:

Szia én voltam a tegnapi hosszan író. (Tegnap este én is belekeveredtem) De rájöttem miért nem köti a N2-öt a HEM.

NAmármost azt tudjuk, hogy a HEM-ben vas-2 ion van, ami az aromás (imidazol? gyűrűs vegyületek) nitrogénatomjaival létesít datív (koordinatív, nem tudom Szerbiában melyik a gyakoribb név) kötést. A nitrogén elektronegativitása igaz, hogy nagy, de az aromás rendszer "küldi rá az elektront rendesen", így a vas-2 iontól a nitrogénatom sem fogja elszívni az elektront, sőt inkább küldi a vasnak az elektront a nitrogén.

Tehát, a nem túl kemény Lewis-Pearson savat (vas-2 ion)elektronküldő csoportok veszik körül, ÍGY a HEM-komplexben lévő Fe2+ ion nagyon-nagyon-nagyon lágy Lewis-pearson- sav lesz.

EZÉRT van az, hogy a HEM-ben lévő Fe2+-ion sajnos sokkal erősebb, irreverzibilis kötést létesít a szénmonoxiddal, amelyik lágyabb Lewis-bázis, mint az oxigén; és a cianidionnal, amelyiknél lágyabbat nem is ismerek. ((Lágy sav-lágy bázist szeret, kemény sav-kemény bázist))

Namármost már csak azt kell bebizonyítanom, hogy a nitrogénmolekula keményebb lewis-bázis, mint az elemi oxigén. (ezen agyaltam lefekvés előtt)

A nitrogén 3-szoros kovalens kötéssel kapcsolódik a másik nitrogénatomhoz. TEhát sp hibridállapotban van. Így a nemkötő elektronpár is közelebb húzódik a nitrogénhez. KOMPAKTABB szerkezet--> keményebb bázis. Az oxigén csak sp2-

(bocs, de mennem kell, délután folytatom

2011. aug. 27. 06:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!