A vörös vértestek milyen anyagokat képesek megkötni?
Most nem értem, hogy a vvt-re vagy kíváncsi, vagy a hemoglobinra.
A hemoglobin tudtommal csak oxigént és szén monoxidot tud megkötni. De a gázok átjutnak a sejthártyán, szóval a vvt-be bejutnak.
Mindenhol így rövidítik. Miért köcsög?:D
De mint mondtam, a sejthártya gázok számára átjárható.
Ha minden gáz számára átjárható, akkor miért nem szállítanak nitrogént is? Miért van, hogy a hemoglobin csak az oxigént és a szén-monoxidot tudja megkötni, de a szén-dioxidot már nem?
(Hát nálunk nem így rövidítik (szerbiai vagyok), hanem Er-nek, de leginkább nem is rövidítik. Meg úgy alapból a rövidítések ellen vagyok, nélkülük jobb lenne a világ.)
Ha megnézed a HEM (hemoglobin) szerkezetét, látni fogod, hogy miért nem köti meg a nitrogént (nem jó eletrondonor a nitrogén). Hogy a széndioxidot miért nem köti meg, azt én sem tudom, csak tippem van.:
A vér egy vizes (kolloid) oldat. A széndioxid meg jól oldódik vízben, hiszen karbonátionná alakul. Szóval szerintem arról lehet szó, hogy igaz, hogy a HEM is meg tudja kötni a széndioxidot, de a kötés nem sokkal erősebb, stabilabb, mint amikor a karbonátiont körülveszi a hidrátburka. Így termodinamikailag az a nyerő folyamat, amikor a HEM-ről leszakad a szénmonoxid, és karbonátion lesz belőle+kialakítja a hidrátburkot.(entrópia növekedése hajtja előre a reakciót)
(Sőt talán még gyengébb is a HEM-CO2 kapcsolat, mint a víz-CO2, szóval lehet, hogy az entalpia tag is a HEM ellen van:-)
Az elemi oxigén apoláris, és nem is lép reakcióba a vízzel. Szóval még akkor is megkötődik a HEM-en, ha egyébként csak gyengén tud a hem központjában lévő vashoz kapcsolódni.
Milyen offért? Épp erre voltam kíváncsi, hogy mit köt még meg! Esetleg tudsz még valamit a cianidon kívül?
(Muszáj megjegyeznem, hogy a hemoglobint hemnek rövidíteni apszolút nem adekvát, hiszen a hem csak egy része a hemoglobinnak. A hemoglobin a lépben alkotóelemeire: hemre és globinra bomlik le.)
Szia én voltam a tegnapi hosszan író. (Tegnap este én is belekeveredtem) De rájöttem miért nem köti a N2-öt a HEM.
NAmármost azt tudjuk, hogy a HEM-ben vas-2 ion van, ami az aromás (imidazol? gyűrűs vegyületek) nitrogénatomjaival létesít datív (koordinatív, nem tudom Szerbiában melyik a gyakoribb név) kötést. A nitrogén elektronegativitása igaz, hogy nagy, de az aromás rendszer "küldi rá az elektront rendesen", így a vas-2 iontól a nitrogénatom sem fogja elszívni az elektront, sőt inkább küldi a vasnak az elektront a nitrogén.
Tehát, a nem túl kemény Lewis-Pearson savat (vas-2 ion)elektronküldő csoportok veszik körül, ÍGY a HEM-komplexben lévő Fe2+ ion nagyon-nagyon-nagyon lágy Lewis-pearson- sav lesz.
EZÉRT van az, hogy a HEM-ben lévő Fe2+-ion sajnos sokkal erősebb, irreverzibilis kötést létesít a szénmonoxiddal, amelyik lágyabb Lewis-bázis, mint az oxigén; és a cianidionnal, amelyiknél lágyabbat nem is ismerek. ((Lágy sav-lágy bázist szeret, kemény sav-kemény bázist))
Namármost már csak azt kell bebizonyítanom, hogy a nitrogénmolekula keményebb lewis-bázis, mint az elemi oxigén. (ezen agyaltam lefekvés előtt)
A nitrogén 3-szoros kovalens kötéssel kapcsolódik a másik nitrogénatomhoz. TEhát sp hibridállapotban van. Így a nemkötő elektronpár is közelebb húzódik a nitrogénhez. KOMPAKTABB szerkezet--> keményebb bázis. Az oxigén csak sp2-
(bocs, de mennem kell, délután folytatom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!