Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy szabadon eső laboratórimu,...

Egy szabadon eső laboratórimu, amit a gravitáció gyorsít inerciarendszer lenne LOKÁLISAN?

Figyelt kérdés
Tehát ha BENNE végzünk el egy kísérletet, akkor a földhöz képest történő gyorsuálás ELLENÉRE a szabadon eső laboratóriumban minden úgy viselkedne, mint egy inerciarendszerben, hiszen nem lépnek fel súlyerők?
2011. aug. 6. 19:20
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Nem, nem logikai alapon, úgy valóban nem érdemes lottót venni. :-)

Csak szokták mondani, hogy ma jó napod van, ezt is eltaláltad, vegyél lottót, hátha azt is eltalálod! :-D

Pedro

2011. aug. 8. 20:28
 12/12 Sz..Á.. válasza:
Nem vagyok fizikus, de az utóbbi időben én is sokat agyalok ezeken - a relativitáselmélettel kapcsolatos - kérdéseken. Az imént megnéztem a Wikipédián az inerciarendszer defincióját. Eszerint az inerciarendszer az, amelyikben érvényes a tehetetlenség törvénye. Tehát, ebben az elméleti - zuhanó - laboratóriumban közelítőleg érvényes ez a fizikai törvény. Azaz, ha itt fognál két golyót, és azokat elengednéd, azok "ott maradnának" ahol elengedted őket. Azt, hogy ezek a golyók a saját tömegvonzásuk miatt hogyan közelednek egymáshoz, az előző válaszokban megtárgyaltátok. Azonban, ha jobban belegondolunk, ez két golyó közeledik egymáshoz a saját tömegvonzásuktól függetlenül is, hiszen a külső gravitációs középpont felé zuhannak, a két golyó és a középpont által meghatározott háromszög csúcsa felé. Nem párhuzamosan, hanem függőlegesen zuhannak. Ez a közeledés annál nagyobb, minél nagyobb szögben tér el egymástól a két függőleges irány. Az pedig szubjektív megitélés kérdése, mekkora nagy lehet az a laboratórium (rendszer), amelyikben elhanyagolhatónak tartjuk ezt a hatást. Mindenesetre akkora nagy nem lehet, hogy a szemből zuhanó másik is beleférjen. Tehát amit a kutatók a zuhanó laboratóriumban vizgálnak, arra tekinthetik a labort inerciarendszernek, de nem vizsgálhatják így a szemből zuhanó laborban történő dolgokat. Más kérdés, hogy a magam részéről hirtelen nem tudom végiggondolni, mi van a fény egyenes vonalú terjedésével ebben a zuhanó laboratóriumban.
2013. febr. 16. 00:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!