Hány fényévre van az a legmesszibb csillag, ami még szabad szemmel látható? Hány fényévre látunk el?
ennyi buta választ... ugyan én sem tudom pontosan, h melyik az a bizonyos csillag, amit keresel, de az itt elhangzott elmondottak nagyon alábecsülik a "látótávolságot"
az én válaszom tehát: amit biztosan látsz még közepesen szennyezett városi térszínről is, az az ANDROMÉDA GALAXIS (amely több 100 milliárd(!) csillag ötvözete, mint a mi galaxisunk a Tejút), nos ez az objektum 2,6 MILLIÓ FÉNYÉVRE található, tehát az a fény ami ebből az objektumból származik az valójában 2,6 millió évvel ezelőtt történik, tehát az igen régi múltat figyelheted meg
De abbol te nem látsz egyetlen csillagot! Az összgalaxis fényessége elérheti a láthatósági küszöböt, de nem tudod felbontani egyedi csillagokra.
Az összes csillag, amit syabad szemmel lehet látni az mind a mi galaxisunkhoz tartozik.
A válaszhoz néhány fogalomra lesz szükség. Egy objektumot akkor látunk, ha fényt bocsát ki magából, amit fényerősséggel (fényenergiával) jellemezhetünk. Ez minden irányban terjed, bennünket viszont csak az a része érdekel, ami a szemünkbe jut. Ebből következik, hogy a szemünkbe jutó fény mennyisége a kibocsátott fényerősségtől és az objektum távolságától függ. Elméletileg. Mert a gyakorlatban a fényt útközben például a levegő és a szennyeződések el is nyelik. Szemünk a fénykülönbséget (energiakülönbséget) érzékeli, ezért a láthatóság jelentősen függhet a környezettől is.
A csillagok fényességét magnitudóban mérik, a láthatóságát látszólagos magnitudóban. Az emberek szeme sem egyforma, de nagy általánosságban városban +3 magnitudo a láthatóság határa, ideális körülmények között pedig +6 magnitudo. Összehasonlításul: Vénusz -4,4 m, Szíriusz (legfényesebb csillag) -1,4 m, Vega 0 m (ez az alappont).
Azt nem tartjuk számon, melyik az a legfényesebb csillag, amely még éppen látható. A távolság és magnitudó összefüggésével számolva, viszont meghatározhatod, mondjuk egy 1000 parsec távolságra lévő csillagnak milyen fényesnek (abszolút magnitudójúnak) kell lennie, hogy még éppen láthassuk. Aztán a 2000, 5000, és így tovább távolságok esetén is kiszámíthatod, egyszer csak elérsz egy olyan értékhez, amely a fényesség nem reális semmiféle csillagként (napként). Ekkor kapod meg azt az elméleti értéket, amilyen távolságra elvileg elláthatunk. De ezt én nem fogom kiszámolni.
"...De ezt én nem fogom kiszámolni."
Semmi gond, már megtettük. De azért köszi. :DD
(2011-08-05 13:29 Voltam.)
A nű Cephei a legmesszebbi szabad szemmel látható csillag, 4730 fényévre van, 6 magnidútós a fényessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!