Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány fényévre van az a legmess...

Hány fényévre van az a legmesszibb csillag, ami még szabad szemmel látható? Hány fényévre látunk el?

Figyelt kérdés
2011. aug. 5. 11:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
70%

ennyi buta választ... ugyan én sem tudom pontosan, h melyik az a bizonyos csillag, amit keresel, de az itt elhangzott elmondottak nagyon alábecsülik a "látótávolságot"

az én válaszom tehát: amit biztosan látsz még közepesen szennyezett városi térszínről is, az az ANDROMÉDA GALAXIS (amely több 100 milliárd(!) csillag ötvözete, mint a mi galaxisunk a Tejút), nos ez az objektum 2,6 MILLIÓ FÉNYÉVRE található, tehát az a fény ami ebből az objektumból származik az valójában 2,6 millió évvel ezelőtt történik, tehát az igen régi múltat figyelheted meg

2012. márc. 17. 01:56
 12/18 anonim ***** válasza:
59%

De abbol te nem látsz egyetlen csillagot! Az összgalaxis fényessége elérheti a láthatósági küszöböt, de nem tudod felbontani egyedi csillagokra.

Az összes csillag, amit syabad szemmel lehet látni az mind a mi galaxisunkhoz tartozik.

2012. márc. 17. 05:58
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Ez első sorban a fény erősségétől függ.Ha tíz méterre van egy gyertyaláng,tíz kilométerre egy tábortűz,vajon melyiket látod éjsötétben jobban?
2012. márc. 18. 07:14
 14/18 anonim ***** válasza:
51%

A válaszhoz néhány fogalomra lesz szükség. Egy objektumot akkor látunk, ha fényt bocsát ki magából, amit fényerősséggel (fényenergiával) jellemezhetünk. Ez minden irányban terjed, bennünket viszont csak az a része érdekel, ami a szemünkbe jut. Ebből következik, hogy a szemünkbe jutó fény mennyisége a kibocsátott fényerősségtől és az objektum távolságától függ. Elméletileg. Mert a gyakorlatban a fényt útközben például a levegő és a szennyeződések el is nyelik. Szemünk a fénykülönbséget (energiakülönbséget) érzékeli, ezért a láthatóság jelentősen függhet a környezettől is.

A csillagok fényességét magnitudóban mérik, a láthatóságát látszólagos magnitudóban. Az emberek szeme sem egyforma, de nagy általánosságban városban +3 magnitudo a láthatóság határa, ideális körülmények között pedig +6 magnitudo. Összehasonlításul: Vénusz -4,4 m, Szíriusz (legfényesebb csillag) -1,4 m, Vega 0 m (ez az alappont).

Azt nem tartjuk számon, melyik az a legfényesebb csillag, amely még éppen látható. A távolság és magnitudó összefüggésével számolva, viszont meghatározhatod, mondjuk egy 1000 parsec távolságra lévő csillagnak milyen fényesnek (abszolút magnitudójúnak) kell lennie, hogy még éppen láthassuk. Aztán a 2000, 5000, és így tovább távolságok esetén is kiszámíthatod, egyszer csak elérsz egy olyan értékhez, amely a fényesség nem reális semmiféle csillagként (napként). Ekkor kapod meg azt az elméleti értéket, amilyen távolságra elvileg elláthatunk. De ezt én nem fogom kiszámolni.

2012. márc. 18. 08:50
 15/18 anonim ***** válasza:
Nem is kell kiszámold! Már tavaly augusztusban megírtuk, kb. 4100 fényév ez a távolság...
2012. márc. 20. 15:11
 16/18 anonim ***** válasza:

"...De ezt én nem fogom kiszámolni."

Semmi gond, már megtettük. De azért köszi. :DD

(2011-08-05 13:29 Voltam.)

2012. márc. 20. 16:57
 17/18 anonim ***** válasza:

A nű Cephei a legmesszebbi szabad szemmel látható csillag, 4730 fényévre van, 6 magnidútós a fényessége.

[link]

2017. máj. 14. 15:41
 18/18 K.krisztophoro válasza:
Az ikarus becenével rendelkező csillag amit szabad szemmel lehetetlen látni, egy galaxis tömege erősitette fel a csillagfényét és igy ki derűlt hogy 100-szor meszebb van mint eddig tanulmányozott legtávolabbi csillag, a csillag 9milliárd fényévre van tőlünk amit azt jelenti hogy a csillag el hagyta a fényét a föld még nem is létezet.
2020. márc. 17. 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!