Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mindennek van árnyéka?

Mindennek van árnyéka?

Figyelt kérdés
2011. aug. 3. 12:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
75%
Nem, az árnyéknak például nincs és az álmaimnak sincs meg a jókívánságaimnak. A Napnak sincs igazán árnyéka, de definíció kérdése. És az elektronnak van árnyéka?
2011. aug. 3. 12:24
 2/12 A kérdező kommentje:
érdekes az árnyék! :)
2011. aug. 3. 12:25
 3/12 anonim ***** válasza:
56%
Egy olyan tárgynak, amelynek a törésmutatója megegyezik a közvetlen környezetében lévő közegével, nincs árnyéka
2011. aug. 3. 12:25
 4/12 A kérdező kommentje:
élőlényekre gondoltam de lehetnek tárgyak is! (persze olyanok amik léteznek! nem álmok! :)
2011. aug. 3. 12:26
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Mindennek, ami a ráeső fényt nem engedi át teljes mértékben, van árnyéka.

(A törésmutató nem tudom, hogy jön ide. Az inkább az átlátszó tárgyak láthatósága. :)) )

2011. aug. 3. 12:33
 6/12 anonim ***** válasza:

12:33 vagyok, kiegészítem saját magam:

.. és önmaga kevesebb fényt bocsát ki a fényforrással ellentétes irányba.

2011. aug. 3. 12:35
 7/12 anonim ***** válasza:
50%
az elektromágneses erőtérnek sincs árnyéka, pedig lehetne.
2011. aug. 3. 12:57
 8/12 anonim ***** válasza:
67%

"A törésmutató nem tudom, hogy jön ide."

Például úgy, hogy a radiátorról felemelkedő meleg levegőnek is van árnyéka, és pontosan azért mert a hőmérséklete miatt eltérő a törésmutatója.

2011. aug. 3. 13:44
 9/12 anonim ***** válasza:
És innentől a következtetés: Minden eltérő törésmutatójú tárgy árnyékot vet (és csakis akkor, ha altér a törésmutatója), még akkor is ha részben vagy teljesen átengedi a fényt önmagán.
2011. aug. 3. 13:46
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

"Minden eltérő törésmutatójú tárgy árnyékot vet"

Tévedés, szerintem az nem árnyék, hanem lencse hatás. Ilyen alapon a fényképezőgép lencséje is árnyékot vet a filmre, ahol egy sötét tárgy képe lesz. Arról nem is beszélve, hogy két közeg törésmutatóját nem lehet összehasonlítani, mert mindig két közegnek van együtt egy törésmutatója.

A másik, hogy nekem pl. milyen a törésmutatóm? Mert árnyékom az van.

2011. aug. 3. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!