Hogyan számolhatom ki a villámlás távolságát?
Wikipédián is van egy cikk, én nem értem pontosan, valaki részletesebben elmagyarázná?
Wikipédia:
A villámlás távolsága [szerkesztés]
Minden másodperc a villámlást követően addig, amíg meghalljuk az égzengést, hang sebessége miatt kb. 340 métert jelent. Az így kapott másodperceket osszuk el hárommal, így megközelítőleg megkapjuk, hogy hány kilométerre van tőlünk a vihar.
Köszönöm a választ!
Köszönöm a válaszokat, de most valaki részletesen megmagyarázná nekem ezt a módszert?
Tehát, hogy miért is kell elosztani hárommal és mi 340m/s?
Tudom, hogy azért villámlik hamarabb, mert a fény gyorsabban terjed a hangnál, de mégis, hogyan megy végbe ez a számítás?
Köszönöm a választ! :)
A fény gyakorlatilag azonnal odaér a szemedhez, a fénysebesség nagyon nagy. Tehát felteheted, hogy amikor meglátod a villámot, akkor történt az esemény.
A hangsebesség viszont mérhető, tehát leméred, hogy mennyi idő alatt ér a villanás helyétől a hang a mérés helyéig (hozzád), és megszorzod a hang sebességével (ami a másodpercenként megtett méterek száma, kb 340 m/s), ezzel megkapod a hang által megtett távot. Az osztás hárommal meg onnan jön ki, hogy 1000m = 1km, azaz 340m/s = (340/1000)km/s ami nagyjából 1/3 km/s, tehát ugyanúgy beszorzod az időt a sebességgel, csak itt a sebesség törtszám, és törtszámmal való szorzás a reciprokkal való osztással egyenértékű.
Csak hogy legyen egy jó illetve pontosabb válasz is:
Meg kell mérni a villámlás és a dörgés között eltelt időt, majd ezt meg kell szorozni a hang terjedési sebességével (fizikában c). Ez utóbbi függ a közegtől ami ez esetben levegő, elhanyagolható mértékben a páratartalomtól és jelentős mértékben a hőmérséklettől. Tehát c = 331,5 + (0,6 * y) m/s ahol y = a hőmérséklettel Celsius fokban. Ami annyit tesz, hogy 15 Celsius fokos levegő hőmérséklet esetén kell 340,5-el szorozni az eltelt másodperceket ahhoz, hogy megkapjuk a villámlás távolságát méterben; azonban például 25 Celsius fokos hőmérsékletnél a hang terjedési sebessége már 346,3 m/s.
Azt is vegyük figyelembe, hogy nagyobb magasságban a hang lassabban terjed az alacsonyabb hőmérséklet miatt, bizonyos villámok pedig felhőkben vagy felhők között alakulnak ki és nem felhő és föld között.
" Csak hogy legyen egy jó illetve pontosabb válasz is..."
Hát barátom ... ha már idetévedtél közel 11 év elteltével, hogy hozzáböfögj valami értelmes(nek látszó)t is, nem értem miért hagytad ki a tökéletes számolásodból a fény sebességét. Mert ugye annak is van terjedési sebessége, és biza, ha messzebbről nézzük, akkor később látod a villanását a villámnak a tényleges villámlásnál. Szóval szégyelld magad hogy ezt a tényt még nem is említetted meg... Pfff
És el ne felejtsd el megemlíteni hogy a fény terjedési sebessége is függ a levegő hőmérsékletétől is ;)
Hmm...hmmm. Nos...
1. A fény terjedési sebessége nem(pontosan) 300000 km másodpercenként.
2. A fény terjedési sebessége függ a közeg sűrűségétől (is) lásd törésmutató.
3. A levegő sűrűsége pedig függ a levegő hőmérsékletétől.
4. A levegő sűrűsége nem függ a vizsgált térrész méretétől ergo a legkisebb távolságon is létezik, kimutatható, mérhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!