Változhat-e a fény sebessége?
Világéletemben, amióta csak olvastam a relativistás-elméletről, úgy hittem a fény sebessége állandó, azaz 300 000 000m/s. Azonban most tanultam fizikaórán a hullámok megtöréséről, illetve a hullámok terjedéséről különböző közegekben, és a tanárnőm szerint a fény mint bárnmilyen más hullám különböző közegekben változik a terjedési sebessége. A maximális értéket, a fenn említett sebességet, pedig légüres térben érheti el.
De a relativitás szerint a fény lelassulása csakis a egy relatívan mozgó testben, vagy gravitációs térben jöhet létre, amivel együtt azonban az idő is lelassul.
Most akkor hogy is van ez?
A fény számított sebessége vákuumban éri el a meghatározott 299 792 458 m/s-ot.
Mivel a látható világunk a fény sebességétől függ, így való igaz az, hogy amennyiben a fény terjedési sebessége csökken, akkor KÖZEGVÁLTÁSKOR jöhet létre "időlassulás" azonban utána már "stabilizálódik az állapot", mivel a fény sebessége egy-egy közegben ÁLLANDÓ.
Itt akkor lenne "gondolkodnivaló", ha a fény sebessége egy közegen belül is változna.
nem nem nem.
Az való igaz, hogy a fény különböző közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertől független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó.
Az amit az időlassulásról a térgörbületről olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkező dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.
Természetesen!
Kanyarban, meg elsőbbség adás kötelező tábla, illetve gyalogátkelőhely előtt!:)
<div class="eq-c">
Fraction =
<div class="fraction">
<span class="fup">50</span>
<span class="bar">/</span>
<span class="fdn">10</span>
</div>
= 5
</div>
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!