Ennek mi a megoldása: sin (1/3x) + sin (1/5x)?

Ugye jól értem, hogy egy-harmadszor x, és nem egy per három x ?
Másik probléma: megoldása egyenletnek szokott lenni, ez így nem egyenlet. Akkor a kérdés úgy szól, hogy mivel egyenlő?
Ha válaszolsz, segítek.

Köszi, egyelőre boldogulok vele, amivel meg épp elakadok, azt meg szoktam nézni a leírásában.
Eredetileg ez volt egyébként a kérdésem: http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__1..
Csak valaki nem értette meg a lényegét, és egyből átrakatta egy másik kategóriába, mert azt hitte az Excelt nem tudom kezelni...
Az "átlagolós" módszer működik ennél a kérdésnél kiírt függvények esetében is, itt egy kép:
Ugyanaz jön ki, mint a képlettel. De főként az érdekelt hogyan adjunk össze két függvényt és úgy látszik az értékek leátlagolása járható út.

Amit a képlettel és az átlagolással kaptál, azoknak különbözniük kellene. Ha megnézed azt a linket amit az egyik válaszoló írt, láthatod, hogy a két függvény összege bizonyos pontokon közel kettővel egyenlő, míg nálad a felével.
Ha két függvény értékeit összegzed és elosztod kettővel (átlagolsz) az ugyanaz, mintha az eredeti két függvényt átalakítod egy függvénnyé és azt kettővel elosztod.
Ha egy függvény változásának mértékére vagy kíváncsi, azt a derivált függvénnyel lehet előállítani. Ha diszkrét pontokkal van megadva a függvényed (mint az excellben), akkor a véges differenciák módszerével ( [link] )lehet előállítani a változást megadó függvényt.
Jelen esetben, ha állandó (és egységnyi) a lépésköz, legegyszerűbb, ha a két függvényérték különbségét veszed. Ha egy függvényen szeretnéd a két függvény változását megjeleníteni, akkor én simán összeadnám a diff függvényeket, az átlagolásnak azért nem látom értelmét, mert az jelen esetben egy sima 1/2-el történő skálázás. Mondjuk én inkább térben ábrázolnám (egyik tengely az x, a másik kettő a két függvény y1, y2 tengelye).
Mivel nem teljesen értem, hogy mit szeretnél csinálni, és hogy mire gondolsz, lehet, hogy nincs értelme annak, hogy mit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!