Szerves kémia-példa?
Egy CxHyO összetételű vegyület mintáját kétszeres térfogatú, azonos állapotú oxigénben elégettük. Az égésterméket KOH-oldaton átbuborékoltatva,25°C-ra és standard nyomásra beállítva a maradék gáz anyagmennyisége megegyezik a kiindulási CxHxO mintáéval.
Mi a vegyület összegképlete és neve? Mire használják?
Nekem a formaldehid és az etanol jött ki, de szerintem az etanol nem jó megoldás. Vagy tán egyik sem az?
Levezetést is kérnék, ha lehet! Köszönöm!!
„Egy CxHyO összetételű vegyület mintáját kétszeres térfogatú, azonos állapotú oxigénben elégettük.“
Mit jelent ez?
Ez azt jelenti, hogy a vegyületünk gáz halmazállapotú, mert folyadékot nem tudnánk elégetni
kétszeres térfogatú oxigénben, mert ez kevés lenne hozzá.
„Az égésterméket KOH-oldaton átbuborékoltatva, 25°C-ra és standard nyomásra beállítva a maradék gáz anyagmennyisége megegyezik a kiindulási CxHxO mintáéval.“
Mi van itt leírva?
Az, hogy az elégetésnél képződő CO₂ és H₂O el van nyeletve és ami marad az kizárólag a maradék, fel nem használt oxigén, mert más égéstermék nem keletkezik csak CO₂ és H₂O.
Továbbá, az ideális gázokra vonatkozó gáztörvény szerint azonos mólmennyiségű gázoknak azonos a térfogatuk, ami azt jelenti, hogy a vegyületünkből 1 mól reagált 1 mól oxigénnel, mert a vele azonos térfogatú oxigént használt el az elégetéskor.
Tehát:
CxHyO + O₂ → CO₂ + H₂O
Az így leírt egyenletből látjuk, hogy csak egy molekula CO₂ és egy molekula H₂O keletkezhetett csak, vagyis:
x = 1, y = 2
Tehát a keresett vegyület a: CH₂O, vagyis a formaldehid (formalin)
Én így kezdtem neki:
Ugye, így , hogy kihoztam x és y-t el lehetne kezdeni kvázi "tippelgetni", hogy milyen számok hoznak ki egymással vélhetőleg helyes végeredményt.
De nem igazán jön ki a megoldás. Hol lehet a hiba?
(Ha nem veszem figyelembe az előjelváltást amikor a 2-ből kivonom a törtet, akkor szépen kijön y-ra kettő, ha x helyére egyet helyettesítek.
Az igazat megvallva, az egészből nem értek az égvilágon semmit. Nem tudom követni a gondolat meneted. Én nem matematikáztam (úgy látszik megzavart az "x", "y" és gondoltad, ide biztos "kemény" matematika fog most kelleni).
Én egyszerűen a kémiai oldaláról közelítettem a feladatot meg és a matekot a végére hagytam (nem is kellet belőle sok).
Tudom, hogy túlbonyolítás, de szeretnék a hibára rájönni.
Szóval ugye felírtam az égés általános egyenletét az adott összetételű anyagra.
A táblázatba anyagmennyiségeket tüntettem fel (kétségtelen ezt nem írtam oda). Mivel nem volt megadva, hogy mennyi kiindulási anyagom volt, az egyszerűség kedvéért 1 mólból indultam ki. Ehhez nyilván 2 mólnyi oxigén kell majd, hiszen a feladat szövege szerint kétszeres térfogat szükséges.
Átalakulás: tudjuk, hogy az összes anyag elég. Tudjuk, hogy csak oxigén marad a KOH után. Az egyenletből látjuk, hogy 1 mól adott összetételű vegyülethez mennyi oxigén kell. E mennyiségű oxigén fogy tehát a 2 mólból az égés során.
Tehát: a maradék gáz anyagmennyisége a bekeretezett különbség, ami (a feladat szövege szerint) egyenlő a kiindulási anyag anyagmennyiségével, esetünkben 1-el.
Az egyenletet rendezve, kifejezve x-et és y-t, ha x helyére egész számokat helyettesítünk, akkor elvileg y-ra ki fog jönni helyes, releváns érték. De, ha kipróbálod, nem épp tökéletes. Csak nem tudok rájönni, hogy hol hibázok...
Induljunk ki ebből:
2 – (4x + y – 2)/4 = 1 / +(4x + y – 2)/4
2 = 1 + (4x + y – 2)/4 /–1
1 = (4x + y – 2)/4 /*4
4 = 4x + y – 2 / +2
6 = 4x + y, ebből:
x = (6 – y)/4 = 1,5 – y/4
y = 6 – 4x
Te ezt így számoltad:
4 = 4x + y – 2 / –2
2 = 4x + y, és itt volt a hiba, mert úgy számoltál, hogy –2 –2 = 0 (4 a helyes, nem a 0) és ebből jött ki:
x = (2 – y)/4 = 0,5 – y/4
y = 2 – 4x
A helyes eredmény y = 2, x = 1, vagyis: 6 = 4*1 + 2 = 6
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!