Kémia példa! Hogy kell az ilyet megoldani? 9. tananyag.
10 g nátrium oldásakor hány köbdeciméter standard állapotú hidrogén gáz keletkezik?
Hogyan kell levezetni ezt az egyenletet/számítást?
Honnan szívjam ki, h Na oldásakor mennyi köbdeci H gáz keletkezik?!
Fontos lenne, hnap javító dogám lesz eből, és hiába próbálom megérteni a füzetemből, és a könyvemből, egyszerűen nem megy...-.-" Köszönöm a segítséget.
először is írj reakcióegyenletet, Na + H2O => NaOH + 1/2 H2
utána számold ki, hogy a 10 g Na hány mól. mivel a reakcióegyenlet mólszámokra van rendezve ki tudod számolni egy arányppárral, hogy hány mól H2 keletkezik. standard állapotban 1 mól gáz 24,5 dm3 újabb aránypá és meg is van. (de örülnék ha egyetemen is ilyen könnyű példák lennének xD)
Ezene egy kicsit gondolkodnom kell, de köszi a választ..:D
Sztem megmentettél egy kan egyestől.x) Örök hála.
nincs mit, levezetem, ha gondolod, de utána találj ki magadnak hasonlót és gyakorolj =)
szóval...
Na + H2O = NaOH + 1/2 H2
m Na= 10g
M Na= 23g/mol
ennyit tudunk =)
ebből ki tudjuk számolni, hogy a Na hány mol
m/M=n
(10g)/(23g/mol) = 0,435 mol
ezután jöhet az aránypár
amit tudunk
1 mol Na ból lesz 1/2 H2
nekünk van 0,435mol Na
1 ből lesz 0,5
0.435ből x
x= 0.435/1,2 = 0,87mol H2 keletkezik
jöhet a második aránypár
1 mol gáz 24,5dm3
0,87 = y
y= ezt már te mond meg nekem ;)
Hogy kell azt az egyenletet leírni? És h jön oda az a 1/2 H2 ?!
Csúnya kan egyes lesz ebből..:(
a nátrium amikor belehajítod a vízbe reakcióba lép vele.
Ekkor hidrogén és nátrium-hidroxid keletkezeik
Na + H2O = NaOH + H2
a hidrogéneket megnézve láthatod h nem stimmelnek, ugyanis egy H2O-ből egy OH és egy H képződhet
Ez az egyetlen H atom fél molekula H2-nek felel meg:
Na + H2O = NaOH +1/2H2
Ezért fel lehet írni úgy is, hogy beszorozzuk az egyenletet 2vel (ekkor egész számok lesznek csak):
2Na + 2H2O = 2NaOH + H2
Így már minden stimmel, a hidrogének száma is egyezik
a tizedesvessző rossz helyen van... hmm
egyébként az utolsó lépés annyi, hogy a 24,5-öt megszorzod a mólok számával =)
és igen, meg lehet duplázni az egyenletet és akkor nem 1/2-ed hanem 1 lesz a sztöchiometriai szám, de lényegében mindegy =)
ha félsz a tört számoktól, akkor meg lehet szorozni ezeket a számokat, de szerintem úgy még több baj van valük.
amúgy meg úgy jön ki, hogy:
Na + H2O van a bal oldalon. vagyis van 1 mol Na 1 mol H2O= 2 mol H atom és 1 mol O atom.
jobb oldalon pedig keletkezik 1 mol NaOH a fentiek közül elhasználtad a Na-ot az oxigént és egy mol H atomot és maradt 1 mol H de mulákulában H2 vagyis kell elé egy 1/2es szorzó, hogy kijöjjön a molekula 1 mol H atomból =)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!