Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Kémia példa! Hogy kell az...

Kémia példa! Hogy kell az ilyet megoldani? 9. tananyag.

Figyelt kérdés

10 g nátrium oldásakor hány köbdeciméter standard állapotú hidrogén gáz keletkezik?

Hogyan kell levezetni ezt az egyenletet/számítást?

Honnan szívjam ki, h Na oldásakor mennyi köbdeci H gáz keletkezik?!

Fontos lenne, hnap javító dogám lesz eből, és hiába próbálom megérteni a füzetemből, és a könyvemből, egyszerűen nem megy...-.-" Köszönöm a segítséget.

2010. febr. 10. 17:55
1 2
 1/13 anonim válasza:

először is írj reakcióegyenletet, Na + H2O => NaOH + 1/2 H2

utána számold ki, hogy a 10 g Na hány mól. mivel a reakcióegyenlet mólszámokra van rendezve ki tudod számolni egy arányppárral, hogy hány mól H2 keletkezik. standard állapotban 1 mól gáz 24,5 dm3 újabb aránypá és meg is van. (de örülnék ha egyetemen is ilyen könnyű példák lennének xD)

2010. febr. 10. 18:12
 2/13 A kérdező kommentje:

Ezene egy kicsit gondolkodnom kell, de köszi a választ..:D

Sztem megmentettél egy kan egyestől.x) Örök hála.

2010. febr. 10. 18:18
 3/13 anonim válasza:

nincs mit, levezetem, ha gondolod, de utána találj ki magadnak hasonlót és gyakorolj =)

szóval...

Na + H2O = NaOH + 1/2 H2

m Na= 10g

M Na= 23g/mol

ennyit tudunk =)

ebből ki tudjuk számolni, hogy a Na hány mol

m/M=n

(10g)/(23g/mol) = 0,435 mol

ezután jöhet az aránypár

amit tudunk

1 mol Na ból lesz 1/2 H2

nekünk van 0,435mol Na

1 ből lesz 0,5

0.435ből x

x= 0.435/1,2 = 0,87mol H2 keletkezik

jöhet a második aránypár

1 mol gáz 24,5dm3

0,87 = y

y= ezt már te mond meg nekem ;)

2010. febr. 10. 18:27
 4/13 anonim válasza:
bocsánat, nem 1,2 hanem 1/2 =)
2010. febr. 10. 18:28
 5/13 A kérdező kommentje:
Istenem de nem vágom én ezt....:,(
2010. febr. 10. 18:48
 6/13 A kérdező kommentje:

Hogy kell azt az egyenletet leírni? És h jön oda az a 1/2 H2 ?!

Csúnya kan egyes lesz ebből..:(

2010. febr. 10. 18:56
 7/13 A kérdező kommentje:
0,213dm3? mondd h jót írtam...:,)
2010. febr. 10. 19:04
 8/13 anonim ***** válasza:

a nátrium amikor belehajítod a vízbe reakcióba lép vele.

Ekkor hidrogén és nátrium-hidroxid keletkezeik

Na + H2O = NaOH + H2

a hidrogéneket megnézve láthatod h nem stimmelnek, ugyanis egy H2O-ből egy OH és egy H képződhet

Ez az egyetlen H atom fél molekula H2-nek felel meg:

Na + H2O = NaOH +1/2H2

Ezért fel lehet írni úgy is, hogy beszorozzuk az egyenletet 2vel (ekkor egész számok lesznek csak):

2Na + 2H2O = 2NaOH + H2

Így már minden stimmel, a hidrogének száma is egyezik

2010. febr. 10. 20:47
 9/13 anonim válasza:

a tizedesvessző rossz helyen van... hmm

egyébként az utolsó lépés annyi, hogy a 24,5-öt megszorzod a mólok számával =)

és igen, meg lehet duplázni az egyenletet és akkor nem 1/2-ed hanem 1 lesz a sztöchiometriai szám, de lényegében mindegy =)

ha félsz a tört számoktól, akkor meg lehet szorozni ezeket a számokat, de szerintem úgy még több baj van valük.

amúgy meg úgy jön ki, hogy:

Na + H2O van a bal oldalon. vagyis van 1 mol Na 1 mol H2O= 2 mol H atom és 1 mol O atom.

jobb oldalon pedig keletkezik 1 mol NaOH a fentiek közül elhasználtad a Na-ot az oxigént és egy mol H atomot és maradt 1 mol H de mulákulában H2 vagyis kell elé egy 1/2es szorzó, hogy kijöjjön a molekula 1 mol H atomból =)

2010. febr. 10. 22:07
 10/13 anonim válasza:
jahm és nem fél molekula, te se járhattál sokat kémia órára x) a szöchiometriai számok molarányok. nem atomszámok =) képződéshőknél is sorra vannak tört számú sztöchiometriai számok, de nem törik szét az atomokat hogy elérjék. (amúgy bocsi, ha bonyolultan magyarázok, próbálok érthetően, de már nagyon rég óta emelt szinten tanulom a kémiát, most már egyetemen is ezt tanulom heti x órában és vegyész leszek, így sajnos megfeledkezek néha, hogy másoknak mi a triviális és mi nem és hogy mit tanjtanak gimiben =)) ha kell korrepetáció írj üzenetet és ha tudok segítek máskor is, kérdezz bátran =)
2010. febr. 10. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!