Ezüsttükörpróbánál az egyenletet miért így kell rendezni?
2Ag+ + 2OH- + CH2O = 2Ag + HCOOH + H2O
Egyedül azt nem értem a Tollens-próbában, hogy miért 2Ag+,2OH- és 2Ag lesz, ha rendezzük az egyenletet?
Egyik ismerősöm azt mondta, hogy ionmegmaradás miatt, de semmit nem értek belőle. A könyvem a reakció alatt leír egy elektronmérleg szerűséget, hogy:
Ag: 0-(+1)=-1 /*2 redukció, oxidálószer
C: +2-0=+2 /*1 oxidáció, redukálószer
Ezek szerint az oxidációs számok miatt kell így rendezni? Sajnos nem értem, a könyvem nem ír le ezzel kapcsolatban semmi mást.
Az a kerdes hogy miert 2 kell ezekbol?az atomok es a toltesek szamat kell vizsgalni.ha csak egy OH- lenne,akkor nem lenne eleg hidrogen a viz kepzodesehez,es hianyozna egy oxigenatom a HCOOH-hoz.tehat ebbol 2 kell.a 2 OH- nak osszesen 2 felesleges elektronja van,ezt csak ket Ag+ veheti fel.
egyebkent az oxidacios szamokra is alapozhatsz,de szerintem az bonyolultabb mint igy kikovetkeztetni
Írjuk le, hogy hogyan néz ez ki a gyakorlatban:
2AgNO3 + 2NaOH + CH2O → 2Ag + HCOOH + 2NaNO3 + H2O
Inkább így:
2AgNO3 + 2NH4OH + CH2O → 2Ag + HCOOH + 2NH4NO3 + H2O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!