Miért „megy össze” a megsavanyodott tej?
Figyelt kérdés
2011. jún. 20. 20:28
1/3 Tom Benko válasza:
Kiválnak az oldhatatlan anyagok, amiknek a térfogata így lényegesen kisebb, mint oldott állapotban.
2/3 anonim válasza:
Termeszetesen nem megy ossze. Ami tortenik, az az, hogy a bakteriumok anyagcserejekor keletkezo tejsav leviszi a tej pH-jat. (tejsavas erjedes) Az alacsony pH-n a tejben levo feherjek egy resze (kazeinek foleg) oldhatatlan csapadekba kerulnek, aminek a szine feher. Ami tovbbra is oldhato marad (tejsavo) az nem feher. Azert latszik ugy, mintha a tej osszemenne, mert a feher csapadeknak kisebb a terfogata.
3/3 anonim válasza:
a kazeinek a kalciummal alakítanak ki egy komplexet, úgymond "összeáll" mivel kapcsolódnak, egy szerkezetet vesznek fel így kisebb lesz a térigényük is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!