A viz köztudottan ha megfagy tágul, és ha zárt edénybe van, azt szétrepeszti. De mi van ha az edény nagyon erős, például mint egy páncélszekrény és a hideg is nagy? Nem fagyik be, vagy szétrepeszt bármit?
Ha jól emlékszem (és egyáltalán nem vagyok benne biztos, unalmas időmben majd utánanézek :) ) akkor a víz fagyáskor cm^2 talán 1-2 tonna nyomást fejt ki (de mondom, lehet baromság).
Ami ennek ellenáll, akkor egyszerűen a jég lesz "sűrűbb", közelebb rendeződnek rácsba a molekulák.
Nos én úgy közelítem meg, hogy tekintsünk egy deformációra képtelen tartályt, töltsük meg vízzel, majd hűtsük le 0-fok alá.
Amikor elérjük a 0 fokot, elemi kristályok jelennek meg, a víz elkezd fagyni, csakhogy ez térfogat-növekedést vált ki, ami nyomást fejt ki a tartályra, ami viszont mivel nem deformálódik nyomás alá helyezi az "olvadékot".
Ebből következően a víz fagyáspontja leesik, vagyis nem történik meg további kristályosodás.
(a víznek nyomás hatására olvadáspontja leesik ellentétben a legtöbb anyaggal)
De ez csak fikció nem jártam utána. :S
A víznek nem csak az a különlegessége, hogy fagyáskor tágul, hanem az un. fázisdiagramja is eltér a legtöbb anyagétól.
A legtöbb anyagot minél nagyobb nyomáson hűtjük, annál "hamarabb" szilárdul meg, tehát minél nagyobb a nyomás annál magasabb az olvadáspontja.
A víznél viszont fordított arányosság van.
Minél nagyobb a nyomás, annál kisebb(!) az olvadáspontja.
TEHÁT, ha a víz térfogata a hűléstől elkezd megnőni egy "szétfeszíthetetlen" tartályban akkor megnő a nyomás, csökken az olvadáspont, ergó a víz - hiába van 0 fok - nem fog megfagyni.
Hozzáteszem: Ez nem szakterületem, úgyhogy a tévedés jogát fenntartom. :)
víz: [link]
"általános" anyagok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!