Fizika kérdések? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
Miért fújjuk a levest?
Miért terítjük ki a lepedőt száradni a szabadban?
1.: A szádban nagyobb légnyomást állítassz elő, és rövid idő alatt fújod ki a levegőt, ettől lehűl. A hideg levegő pedig csökkenti a leveg hőmérsékletét. Ha bekapnád a 60-80 fokos levest akkor égetne, fájna, mivel a fehérjéid ún. irreverzibilis koaguláción mennének keresztül.
2.: Ez többféleképp magyarázható.
- A megnövekedett felületre több infravörös sugárzás érkezik, amely a nagyobb átadott energia miatt gyorsabb szárazást eredményez.
- A szabad levegő hatására nem telítődik a szoba vízzel, így képes tovább párologni a lepedőből a víz egészen a száraz állapotig.
- A kint mozgó légréteg magával ragadja a nedvességet a lepedőből.
- Stb stb.
"Miért fújjuk a levest?"
A lényeg pedig elmaradt: A fújás hatására a leves fölött légáramlás jön létre. Áramló gázokban pedig - Bernoulli-törvénye értelmében - lecsökken a nyomás.
Ez azt eredményezi, hogy a leves fölött a levesgőz telítettsége megcsökken, ebből pedig következik, hogy a párolgás sokkal intenzívebbé vállik.
"A szádban nagyobb légnyomást állítassz elő, és rövid idő alatt fújod ki a levegőt, ettől lehűl. A hideg levegő pedig csökkenti a leveg hőmérsékletét."
Ez egyáltalán nem így van. Az a rövid idejű állapotváltozás, amire gondolsz, rendkívül csekély mértékű.
Sőt a levegő áramlásából származó belső súrlódás miatt még nagyobb is lesz a kifujt levegő hőmérséklete, mint az eredetileg beszívott.
Persze az kétségtelen, hogy az áramló levegő hidegebb a leveshez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!