Ki lehet valahogy számítani, hogy mekkora annak a legkisebb neutroncsillagnak az átmérője amit még éppen egyben tud tartani a gravitációja, hogy a nukleonok taszító ereje ne robbantsa szét?
Amint a gravitációs vonzás legyőzi a fúziós reakciók egyensúlytartó sugárnyomását, a csillag összeomlik, méghozzá igen gyorsan. Valamivel egy másodpercnél (!) rövidebb idő alatt a csillag nagyjából Föld-méretű magja összehúzodik kb. 10-15 km átmérőjűvé, ezzel az elektronokat és protonokat annyira összezsúfolva, hogy elegyük átalakul neutronokká. A további zsugorodást az összepréselt neutronok között ható taszító erők állítják le. Ekkor a mag egy kicsit visszapattan és elindít egy halálos lökéshullámot kifelé, ami szétveti a csillag külső rétegeit.
Konkrétumot sajnos magam sem találtam.
Köszönöm a választ.
Tudom ez egy magyon elvont kérdés.
Azért tettem föl mert hallottam azt az elméletet miszerint ha egy, neutroncsillag valami energia hatására anyagot veszítene folyamatosan,akkor egy idő után állítólag elérne egy olyan tömeghatárt ahol már a gravitációja nem lenne képes egyben tartani a nukleonokat a köztük lévő nukleális taszítóerő miatt,ezért nagy sebességgel robbanna szét.
Ebből kifolyólag gondoltam azt ,hogy létezhet ilyen ,hogy legkisebb átmérőjű neutroncsillag.
(Egyébként nem tudom: van e esetleg olyan magyar csillagászportál ahol jobban érthetnek az ilyenekhez.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!