Hol találok ÚJ matematikai felfedezéseket?
Akkó' azt írd, hogy kiselőadásra kell, mindjárt más. Nézz körbe ezen az oldalon, hány világmegváltó ötletről kérdezik meg, hogy miért nem hiszi el senki, hogy lehet.
Milyen szadista tanár ad ilyet?
Na, akkor megy a lista, mármint amit érthetőt tudok, a többitől meg mentse meg a tanárt, aki akarja.
A matematika eddigi legkomolyabb eredménye.
NINCS OLYAN EMBER AKI ÉRTI AZ EGÉSZET. EGY VOLT, DE MEGHALT.
Erről beszéltem :(
Szelídekből kimaradt:
(Perelman, az elkövető külön előadást megérne a személyisége miatt. Nézz utána!)
tétel: prímszámok között tetszőlegesen hosszú számtani sorozat van.
A bizonyító Terence Tao pedig szeret Fourier sorokba fejteni.
Elég, vagy linkeljek még, vagy magyarázat kell?
kérdező: te lány vagy? Mert ezt a besértődős, orrfelhúzós hisztit...
Először is: a kérdésre már rögtön az elején egy teljesen jó választ kaptál, hogy folyóiratokban, internetes oldalakon. Annyi információból, amennyi a kérdésben volt, ez a lehetséges legteljesebb válasz, mert ilyen újságokból rengeteg van aszerint, hogy a matek melyik része érdekel. Később szintén kaptál egy tök jó választ, ami ráadásul már közelebb is volt az inkább ismeretterjesztő kategóriához, ami neked kell, mint a matematikusoknak szánt lapok - bár a kérdésed alapján nem lehetett tudni, neked melyik kell - , nevezetesen azt írták, hogy tudományos újságokban, pl. Természet világa, Élet és tudomány. Tehát a kérdésedre két tök jó, kielégítő választ is kaptál, ennél konkrétabbat erre kérdésre nem lehetett adni.
Ha írtad volna, hogy téged nem a konkrét cikkek érdekelnek, hanem csak valami összefoglaló ismeretterjesztó cucc az érdekességekről, amolyan "mese" a kiselőadásodhoz, akkor azt kellett volna írni, hogy de nem, bocsi, félrevezető volt a kérdés, engem nem a tudományos cikkek érdekelnek, hanem ilyen laikusoknak szánt érdekes összefoglalók. És akkor azt is kaptad volna. Ehelyett te leálltál szópárbajozni.
Tehát ha félrevezető kérdést raktunk fel, és ezért nem olyan válaszokat kaptunk, amit akartunk - de egyébként még ha nem félrevezető kérdést tettünk fel, akkor sem - fakadunk ki, és kezdünk el hisztizni.
Már csak azért sem, mert - figyelem, fiatalos szóhasználat következik - gáz. Fiatal korban is.
Három: ne próbáljuk meg a kislányos sértődött toporzékolásunkban rákenni, hogy azért nem szereti valaki a matekot, mert nem elég finoman bántak a ici-pici lelkecskéjével egy internetes fórumon, meg hogy jajj, 'nem is akkor tanul az ember, ha kérdez'... a szívem sajdul bele, pici mártír bogaram.
Nos, hogy ezt tisztáztuk, és miután majd magadban (mert hogy én nem vagyok rá kíváncsi, szóval kár is nekem elmesélned) kipuffogtad magad, hogy mekkora egy tapló vagyok (senki nem tagadja), akkor ha van valami elképzelésed az előadásoddal kapcsolatban, akkor kérdezz meglátjuk mit tudunk segíteni.
A hiszti viszont nem érdekel, és hidegen hagy.
A kiselőadáshoz (hogy most már tudjuk, hogy erre kell, tehát ilyeneket mondjunk): Érdekes lehet a magyar felvételi rendszer működése, maga az alapgondolata nem olyan nehéz, és a felsőoktatási felvételi rendszer magyar kuriózum. A felvi-n is van róla egy ilyen ismeretterjesztő jellegű cikk: [link]
Bár igaziból matematikailag nem egy akkora világmegváltó nagy dolog (az alkotók véleményét is mondom itt, mert volt szerencsém egy előadáson meghallgatni őket), de elég felkapott cucc volt a gömböc, meg mostanában is volt, még a pekingi világkiállításon is azt nyomatták a magyar pavilonban. Ha beírod a keresőbe, hogy gömböc, tuti csomó használható cuccot kapsz.
Több, mint 50 éves cucc, de kiselőadásra érdekes lehet a megemlíteni a "magyar módszer"-t, amit világszerte így ismernek. Az mondjuk mókás a dologban, hogy igaziból egy Harold William Kuhn nevezetű amerikai matematikus dolgozta ki, de mivel két magyar matematikus munkásságára eléggé alapoz (Egerváry Jenő és Kőnig Dénes), ezért előttük való tiszteletadásként magyar módszernek nevezte el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!