Pontosan hány %-os etanol az, amiben már semmi nem él meg?
Magyarul hány %-nál keződnek a meg nem romló likőrök?
Vagy szervetlen úton is megromolhat egy (természetes összetételű) likőr?
A megromlás nem csak baktériumok elszaporodását jelenti.
pl a zsírok avasodása is ilyen. Tejszínes likőröknek van elég zsírtartalma.
Ehhez hasonlóan a többi szerves molekulában is történhetnek változások, amelyek tönkretennék az italt. Ez viszont már nem függ az alkohol tartalomtól.
Az alkohol elecetesedhet. Alkoholból acetaldehid, majd abból ecetsav képződhet, ha nincs megfelelően tárolva a szesz. Nem kell hozzá más, csak oxigég vagy fény, meg idő.
A hány %os etanolra, amiben semmi nem él meg, pedig nem tudom a választ, de 70%-osban még vígan lubicok néhány baktérium.
"70%-osban még vígan lubicok néhány baktérium."
Egyébként a 70%-os pusztítja a legjobban a mikroorganizmusokat. Jobban mint a 80%-os. Ezért használunk a gyógyszergyárban 70%-os hígítást a fertőtlenítésre.
És azért kell germicid lámpával legalább fél óráig a sterilnek szánt részeket világítani, mert az alkohol bár tényleg jó hatásfokon fertőtlenít, de épp, mivel mindent alkohollal fertőtlenítünk, már alakultak ki annak ellenálló törzsek.
Tényleg 70%osat használunk, mert lassabban párolog.
Én úgy tudtam, a 7:3 alkohol:víz oldat jobb oldószer a tiszta alkoholnál, ezért használják így.
A növényeket pl. nem jó tisztaszeszben kivonatolni (tinktúrához vagy szeszes italhoz), mert akkor nem eresztenek olyan jól.
Amúgy köszönöm a válaszokat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!