Igaz hogy felfedeztek egy 5. elemet?
Biztos, hogy nem, mert a plazma a negyedik halmazállapotot.
A kérdező ötödiket írt.
Szerintem is filozófiai értelemben vett elemekről lehet a kérdezőnél szó.
félretéve a kémiát meg ezeket a materiális dolgokat.. Szerintem és tényleg nincs tudományos háttere a válaszomnak, csak szubjektív vélemény.
Energia: a föld
Energia: a víz
Energia: a szél
Energia: a tűz
+ az az energia amely ezeket az elemeket szándéka szerint irányítja:az Ember akinél van a "szellemi energia". Inteligens ahhoz, hogy kordában tartja ezeket a materiális eröket
Szerintem nem légbőlkapott, de a nyugati kultúra jellegzetessége, hogy csak a saját látásmódját tartja "tudományos"-nak, másféle megközelítést általában élből "primitívnek" nevez.
Az elemek olyan alapjai a világegyetemünknek, amelyek már nem bonthatóak tovább. Ebben a megfogalmazásban a nyugati tudomány az atomot, és az atomokból felépített stabil formációkat nevezte alapelemeknek.
Keleten néha 4, máskor 5 alapelemet neveznek meg az érzékekkel tapasztalható világ alapjaiként. Ehhez további 3 alapelemet csatolnak a belső érzékeléssel felfogható világ tapasztalásával kapcsolatban.
A föld-elem biztosítja a szilárdságot és a szagok, illatok tapasztalatát. A nyugati tudomány megfogalmazásában ez valahol a nehéz szubatomi részecskék környékén azonosítható be.
A víz-elem biztosítja a mozgékonyságot, a hűs érzetet és az ízek tapasztalatát. A nyugati tudomány megfogalmazásában ez talán a neutron lehet.
A tűz-elem biztosítja az energiát, a mozgást, a lebontást (égést), emésztést, láthatóságot, formát. A nyugati tudomány megfogalmazásában talán az elektron lehet ez.
A levegő elem biztosítja a kapcsolatokat, a hallás, az érintés tapasztalatát. A nyugati tudomány megfogalmazásában ez talán a gravitron lehet.
Az ötödik elemre nem mondok magyar megfelelőt, mert félrevezető lenne. "akasa" a szanszkrit megnevezése, és a feladata a tér, az egység biztosítása. A nyugati tudomány nem tud mit kezdeni ezzel az elemmel még. Talán köze lehet a "spin" jelenségének hozzá, vagy a távolbahatás, vagy az alagúthatás jelenségével foglalkozók sejthetnek belőle többet.
A három "finom szintű" elem az elme, az intelligencia és az egótudat.
Az elme biztosítja a "tetszik-nem tetszik" típusú élményeket, valamint az összes érzékszerv által nyújtott info képpé, "valósággá" alakítását.
Az intelligencia 5 funkcióval kapcsolatos.
Az elme által biztosított kép elemzése, több kép rögzítése, tárolása, előhívása és újra összehasonlítása, maga a memória (tárolás), kételkedés és elcsendesedés (alvás).
Remélem segítettem valamit a válaszommal.
Már az ókorban is őt elemet tartottak számon:
tűz, víz, föld, levegő és az éter.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!