Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen változás várható a...

Milyen változás várható a Kárpát medencében? Újra tenger lesz, vagy egy nagy sivataggal kell szembenézni?

Figyelt kérdés

Melyik változat lehetséges a jövőre nézve? (persze, lehet, a közeljövőre és a távolabbi jövőre is gondolni).

Természetesen realisztikus dolgokra vagyok kíváncsi.

2011. ápr. 16. 16:45
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Édes istenem ...

Tegyük fel az óceán szintje megemelkedik.... legyen ez 100m. Tartós és állandó.

Halkan megkérdem, ugyan mi fogja a vizet megakadályozni abban hogy szépen befolyjon a Földközi tengerre? És mi fogja megakadályozni, hogy eljusson egészen a Duna torkolatáig? És ugyan mi fogja megakadályozni, hogy eljusson Szegedig, ami ennél a feltételezett 100m-nél ALACSONYABBAN van ??? Akadályozni SEMMI, korlátozni meg a földrajzi adottságok; a szorosok, a vaskapu meg minden ami közben van.

Értsd már meg, ha a víz folyni tud, igyekszik a vízszintesre. A víz olyan, mint ahogy írtam is, az alacsonyabban fekvő részekre el akar jutni, és ha megteheti meg is fogja tenni. Persze idő amíg eljut a víz mindenhova, de biztos lehetsz benne ha nem áll az útjában természetes vagy mesterséges gát, akkor szépen elönti a szintjénél alacsonyabban fekvő területeket. Ez ennyire egyszerű!

Elég ha visszatekintünk a Földközi tenger kialakulására. Nem volt mindig vízzel telt a medence, aztán tessék, most szépen közel azonos vízszinttel bizony kiegyenlítődött annakidején. De hasonló volt a Fekete tenger esete is! Ő egy tó volt régen, aztán egyszer csak a Földközi tenger felől feltöltődött szépen "némi" vízzel. Egyes források szerint 100-200m körüli nagyságrendű volt a vízszint emelkedés, és találtak is ilyen mélységben régi régi településeket a Fekete tenger medrében. Olyan nagyra voltál a földrajz tudásoddal, hát komolyan: ezt el kell magyarázni neked? Olvass csak utána!

Úgyhogy barátom szedd össze magad és nézz utána, mennyi jelenleg a tengerek felszíne közötti különbség méterben, az azonos gravitációs szinthez képest. Nos segítek, a Föld forgását figyelembe véve, az állandó szeleket figyelembe véve sem éri el ez a különbség a 2m értéket (Ha jól tudom, a Balti tenger és a Fekete tenger vízszint különbsége kb 1m, és ebből adódik, hogy a Kékes magasságát hol 1014, hol 1015 méternek adják meg, függően attól, hogy mihez mérik)

Ugyan miből gondolod, hogy ha bármi okból az óceánok szintje megemelkedne, akkor ez a pár méteres különbség nagyobbá válna? Fogd fel végre a közlekedő edények törvénye alapján, ez a nagyobb különbség igyekszik kiegyenlítődni. És a "szokásos" pár méteres különbségre szépen ki is fog egyenlítődni, mégpedig véges idő alatt!

Végkép nem értem hogy az árapály hatása hogy jön ide? Teljesen nyilvánvaló, hogy a kialakuló áramlás sebessége függ a korlátozó tényezőktől. Így a Fekete tengeren is emelkedni kezd a víz, de mivel a természetes gátak korlátozzák a víz áramlását, azalatt az idő alatt csak bizonyos mennyiségű víz jut be a tengerre, ami akkora emelkedést okoz amekkorát. De egy TARTÓS emelkedés hatása csak időben húzódik el. Ha két 10 literes edényt összekötök mondjuk 1 mm átmérőjű csővel a kiegyenlítődés nyilván lassabb, mintha mondjuk 5cm az összekötő cső mérete. Aztán valaki említi hogy a Boszporusz és Dardanellék hatása olyan mint egy gáté. Nos NEM! egy gát megfogja a vizet és tartja, az említett szoros egyáltalán nem. Mérjük már meg egy gát két oldalán a vízszint különbséget, majd mérjük meg a szoros két oldalán ugyanígy... hmmmm remélem így érthető a dolog.

összefoglalva egyszerű fizika a dolog, ha valami 70 méter magasan van a víz felett, és a víz megemelkedik minimum 70 métert, Akkor a víz el fogja érni azt a valamit, ha nincs körbezárva valamilyen mesterséges avagy természetes dologgal, ami magasabb volna ennél a 70 méternél. Márpedig Szeged nincs elzárva, hiszen a Tisza szépen elfolyik onnan. Hogy most a Coriolis erő miatt, vagy a gravitációs egyenetlenségek miatt a 70m nem lesz Szegednél esetleg pontosan 70m csak 69 vagy épp 71, azt azért ne keverjük már ide! 100 méteres elvi emelkedésről beszéltünk, és Szegedet egy ilyen mérvű állandó vízszintemelkedés bizony veszélyeztetné tetszik vagy sem.

maci

2011. ápr. 20. 01:50
 22/29 anonim ***** válasza:
Csak egy valamit nem veszel figyelembe, de azzal borul is az elméleted. Nincsen száz méteres emelkedés és nem is lesz soha, mert egyszerűen nincsen annyi víz pluszban a világon! Vagy ha van is, akkor az felszínalatti és nem fog az óceánokba kerülni. Ahogy már nem egyszer említettem, a maximálisan 20 méteres emelkedés az életben nem fogja elérni a Kárpát-medencét.
2011. ápr. 20. 10:56
 23/29 anonim ***** válasza:

Gábormaci válaszára:

Ne dumálj bele! Földrajzos-e vagy? :-D Úgy látszik a Valamilyen alternatív fizikát tanulnak ezek az egyetemen, ami megmagyarázza, hogyan tud a víz lejtőn felfelé folyni. Sokat fejlődött a tudomány az elmúlt pár évben... Talán már az intelligens dizájnt is tanítják.

2011. ápr. 20. 11:05
 24/29 anonim ***** válasza:

"Csak egy valamit nem veszel figyelembe, de azzal borul is az elméleted."

Az én elméletem nem borul. Pusztán feltételezés volt a víz emelkedése. Valaki azt írta nem érné el Szegedet. Erre reagáltam, semmi több.

De ha már olyan nagyon borulna az elmélet, borítsuk fel! Ugyan mi garantálja hogy az a tengerszint feletti magasság állandó? Olyan elképzelhetetlen, hogy lejjebb süllyed Szeged és környéke ? Hmm ?

Ugye hogy nem? Gyorsan hozzáteszem, hogy ez nem jelenti automatikusan, hogy nem mondjuk mélyfölddé válna, így még ekkor sem volna biztos az elöntése... De az biztos, hogy ha a víz emelkedne 100 métert, és nem változnának az Alföld földrajzi körülményei, Szegednél az emberek tengervízben moshatnának lábat....

maci

2011. ápr. 20. 20:04
 25/29 anonim ***** válasza:

"Valaki azt írta nem érné el Szegedet. Erre reagáltam, semmi több."

Ha bizonyos szint fölé emelkedne a tengerszint, akkor természetesen elérné. De Szeged esetében ez a szint jóval a város tengerszint feletti magassága felett van.

"Olyan elképzelhetetlen, hogy lejjebb süllyed Szeged és környéke ? Hmm "

Az senkit nem érdekel, hogy Szeged milyen magasan van. A szintbeli összeköttetés nem oldott meg olyan tengerfelszínnel, ahonnan bejöhetne a víz (ha eléri azt a szintet az átlagos tengerszintmagasság, amin Szeged van).

Ha -2300 méteren lenne, akkor se jönne be a víz. Az már más kérdés, hogy akkor a Tisza töltené fel.

Egyébként azt már korábban is említettem, hogy felszínmorfológiai változások nélkül nem fogja (egyhamar) elönteni.

Ha pedig már belevesszük a morfológiai változásokat is (mint pl. a térszín süllyedése) akkor nagyon bonyolulttá válik az egész és nem is számítható ki igazán. De egy biztos. A felszínsüllyedés sem egyik napról a másikra megy végbe. (Normál esetben.) Ahhoz is évszázadok kellenek.

2011. ápr. 20. 20:27
 26/29 anonim ***** válasza:

"A szintbeli összeköttetés nem oldott meg olyan tengerfelszínnel, ahonnan bejöhetne a víz (ha eléri azt a szintet az átlagos tengerszintmagasság, amin Szeged van)."

Hát komolyan mondom nem értelek.

A Tisza valahol lefolyik egészen a Dunáig, majd a tengerig. Ez az a bizonyos összeköttetés, ahol a víz bejönne. Ha a Fekete tenger szintje csak egy méterrel feljebb lenne mint Szeged, a víz idejönne, mert itt alacsonyabb lenne a szint és a víz LEFELÉ folyik. Ezt tényleg olyan nehéz belátni? Ha szerinted a víz nem folyik lefelé, akkor mégis mivel magyarázod, hogy a Tisza egyáltalán folyik?

Azért folyik a tenger felé, mert ott alacsonyabb a szint. Ha ott volna magasabb, akkor a tenger vize folyna ide visszafelé nem?

Lassan értelmet nyerhet a te felfogásodban a vicc miszerint miért is nem vizisíznek a rendőrök.... Mert nem találnak lejtős tavat :P

maci

2011. ápr. 21. 10:20
 27/29 anonim ***** válasza:
Hihetetlen, hogy lehet hajtogatni a hülyeséget. Te magad írod, hogy a víz csak lefelé folyik, akkor szerinted pontosan 0 méteren hagyja el a Duna a Kárpátokat? Nem. Szeged 70 méteren van, onnan tehát a Fekete-tengerig még pontosan 70 métert kell süllyednie, hogy elérje a tengerszintet. Namost a Vaskapuban, ahol a Duna búcsút int nekünk pontosan 55 méter magasan van a folyó, tehát legalább ilyen magas emelkedés kéne, hogy a víz csak becsordogáljon ide. De nem fog. Feltűnt, hogy a tudósok jó része az elsivatagosodást jelzi előre? És itt jön elő a saját szakmám, ugyanis a csapadékmennyiség folyamatos csökkenése és a hőmérsékletemelkedés mind ezt mutatja. Senkinek eszébe nem jutott még, hogy a Fekete-tenger ide beöntsön.
2011. ápr. 21. 12:21
 28/29 anonim ***** válasza:

Te most mellébeszélsz. Senki sem állította, hogy meg fog történni. Én sem állítottam.

Kronológiai sorrendben leírom, hátha így megérted:

Jött a kérdés. Jött egy, majd sok válasz. Ezek egyike felvetette a vízszint esetleges emelkedését. Elmondta, hogy HA EMELKEDNE TÖBB MINT 70 MÉTERT A VIZEK SZINTJE, SZEGED TENGERPART LENNE. Erre írta valaki, hogy nem, nem lenne tengerpart mert nem folyna ide a víz. Erre írtam én, hogy HA EMELKEDNE ENNYIT AKKOR AZ LENNE. Onnantól meg szépen jöttök a képtelenebbnél képtelen magyarázatokkal, hogy miért is nem folyik ide a víz, köztük az 1000 méteres vaskapu tengerszint feletti magasságával, amit végül korrigáltál. Én azóta próbállak meggyőzni, hogy a víz lefelé folyik, és ha (és itt megint a feltételes módon a hangsúly!!!! remélem figyelsz!) a vízszint bármi miatt magasabbra emelkedne tartósan, mint Szeged tengerszint feletti magassága, akkor igenis elöntené Szegedet is. Te azóta is próbálod magyarázni, hogy "de nincs annyi víz, nem fog annyit emelkedni, sivatagosodást progbosztizálnak..", stb, stb...

Akkor most egyetlen záró kérdés:

Tehát. Ha bármi miatt az óceánok szintje tartósan emelkedne 100 métert (tudom hogy szerinted ez eleve lehetetlen, de ettől -könyörögve- kérlek tekints most el...), szerinted ez az emelkedés magával hozná Szeged elöntését vagy sem ?!? Ugyanis erről szól a vita!

Én azt mondom ha a vízszint emelkedne annyit, amennyi Szeged tengerszint feletti magassága, akkor elöntené. Te azt mondod perpillanat hogy ez nem történhet meg (mármint ekkora vízszintemelkedés). A két állítás két, teljesen független dologról szól. De korábban azt állítottad, hogy nem öntené el szegedet...

"Lehet, hogy Szeged alacsonyan van, de nincs összeköttetésben a tengerekkel. Vagyis előbb lesz mélyföld, mind tengerfenék."

Óriási hiba! A folyókon keresztül bizony összeköttetésben van a tengerekkel!

"...80 méter vízszintemelkedésnél a Germán-síkság elöntését prognosztizálja (vagyis Németország északi felének kampec), míg a Fekete-tengeren gyakorlatilag nincs változás. Max. a nagy folyók deltái kerülnek víz alá..."

Ez is hiba! Ha az óceánok vízszintje 80 métert emelkedik tartósan, a Fekete tenger szintje is követni fogja ezt az emelkedést. Csak idő kérdése, és az ő szintje is +80 méteren lesz!

"A Fekete-tenger többszörösen is el van zárva az óceánoktól, így logikusan is belátható, hogy nem fog akkorát emelkedni a víz, mint az óceánokon. A Gibraltár, a Dardanellák és a Boszporusz úgy fog viselkedni, mint egy gát, jelentősen lassítva a víz átfolyását."

Hiba! A Fekete tenger NINCS elzárva az óceánoktól, a víz szabadon folyhat bármerre (Gibraltárnál, és a Boszporusznál is), így az a logikus feltételezés, hogy az is pontosan annyit fog emelkedni, amennyit az óceánok szintje!

"És a Vaskapu is ezer méter felett van, tehát az se valószínű, hogy a Duna helyett tengervíz fog folyni, visszafele."

Hiba! Ezt a kommentelő maga is elismerte.

"A Fekete-tenger tehát meg fog emelkedni, de közel sem annyira, mint az Atlanti-óceán."

Hiba! továbbra is állítom, pontosan annyit fog emelkedni, ha az óceánok szintemelkedése tartós!

Aztán váltás van, mert ezt írod:

"...Csak egy valamit nem veszel figyelembe, de azzal borul is az elméleted. Nincsen száz méteres emelkedés és nem is lesz soha, mert egyszerűen nincsen annyi víz pluszban a világon! Vagy ha van is, akkor az felszínalatti és nem fog az óceánokba kerülni. Ahogy már nem egyszer említettem, a maximálisan 20 méteres emelkedés az életben nem fogja elérni a Kárpát-medencét...."

Ez tökéletesen igaz! De nem is erről volt szó! Természetes hogy 20méter szintemelkedés nem elég a 70m magasságon lévő terület elöntésére, de ezt nem is állította senki.

Megjegyzem, lehet hogy némely idézet nem biztos, hogy tőled származik, de a vitához hozzá tartozott, ezért is idéztem.

A tények, amiket állítok:

- Szeged tengerszint feletti magassága 70m körüli.

- Szegedtől a domborzat folyamatosan csökken a Fekete tenger szintjéig (A Tisza, majd a Duna vonalát követve).

- A fekete tenger nincs elzárva az óceánoktól.

- Amennyit az óceánok vize esetlegesen emelkedik, annyit a Fekete tengeré is fog!

- Ha ez érték meghaladja Szeged Tengerszint feletti magasságát, akkor a tenger be fog nyomulni Szegedig

maci

2011. ápr. 21. 15:03
 29/29 anonim ***** válasza:

"Milyen változás várható a Kárpát medencében? Újra tenger lesz, vagy egy nagy sivataggal kell szembenézni?"

Miért gondolod, hogy ezek közül valamelyik? Azt miért nem kérdezted meg, hogy lesz-e belőle állandóan fagyos tundra?

2015. márc. 6. 20:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!