Milyen változás várható a Kárpát medencében? Újra tenger lesz, vagy egy nagy sivataggal kell szembenézni?
Melyik változat lehetséges a jövőre nézve? (persze, lehet, a közeljövőre és a távolabbi jövőre is gondolni).
Természetesen realisztikus dolgokra vagyok kíváncsi.
A közeljövőben egyik sem.
Jelentős geomorfológiai változások nélkül a tengereknek több száz métert kéne emelkedniük ahhoz, hogy a Kárpát-medencét elöntse a víz.
Jelentős geomorfológiai változások pedig lemezetektonikailag aktív zónákon kívül nem mennek végbe emberi léptékkel mérhető idő alatt.
Az elsivatagodás emiatt valószínűbb, viszont, ha csak a mai tendenciákat vesszük figyelembe és nem kalkulálunk be előre nem látható katasztrofális méretű változásokat, akkor annak a kialakulása is évezredekbe telhet.
Tehát, mindkettő elképzelhető, de katasztrofális méretű hirtelen változások nélkül mindkettő több ezer, vagy akár több tízezer év múlva várható csak.
belvíz, és az Alföld sivatagodása. Tenger nem jön, bár ne feledjük, Szeged 70pár méteren van csak és NEm több 100.
Változás az egyre szélsőségesebb időjárás, nyári nagy viharok
Lehet, hogy Szeged alacsonyan van, de nincs összeköttetésben a tengerekkel. Vagyis előbb lesz mélyföld, mind tengerfenék.
Azon kívül pedig 70 méteres tengerszint-emelkedéshez is sok idő kell.
Én inkább az elsivatagodásra tippelnék.
Abból indulok ki, hogy a nyáron voltam a Balaton Múzeumban, és ott a BAlaton majdnem teljes kiszáradását "jósolják" kb. 2200-ra. Addigra a Balatonból várhatóan csak egy kis mocsaras terület lesz Siófoknál.
A Fekete tenger, mint beltenger ? Pfff.... Boszporusz és Dardanellák ismerős? A Márvány tenger is közvetlen összeköttetésben van a Földközi tengerrel. És Gibraltár sem zárja el az óceánt a Földközi tengertől...
És ha a Tisza ki tud folyni a Dunáig, majd a Fekete tengerig, valószínűleg, ha megemelkedne a vízszint, simán feljönne Szegedig adott magasság esetén a víz.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!