Milyen változás várható a Kárpát medencében? Újra tenger lesz, vagy egy nagy sivataggal kell szembenézni?
Melyik változat lehetséges a jövőre nézve? (persze, lehet, a közeljövőre és a távolabbi jövőre is gondolni).
Természetesen realisztikus dolgokra vagyok kíváncsi.
"A Fekete tenger, mint beltenger ? Pfff.... Boszporusz és Dardanellák ismerős? "
Előbb légyszíves nézz utána a fogalmaknak, mielőtt hülyeségeket beszélsz!
A tenger definíciója olyan állóvíz, amely kapcsolatban van valamely óceánnal. Ha ez nem állna fenn, akkor nem beltengerről, hanem tóról beszélnénk. Ilyen pl. a Kaszpi-tenger, ami csak nevében tenger (méretei és hagyományos, "történelmi" okok miatt). Még a tudomány is gyakran használja a Kaszpi-tó kifejezést.
Tengeren belül megkülönböztetünk peremtengereket, melléktengereket és beltengereket. Az első az óceán része, attól csak egy szigetív választja el. Ilyen pl. a Korall-tenger, a Karib-tenger, vagy a Japán-tenger. A második olyan tenger, amely már el van zárva az óceántól, de legalább egy csatorna összeköti vele. Ilyen pl. a Földközi-tenger és a Balti-tenger. A beltengernek ezzel szemben nincs közvetlen kapcsolata egy óceánnal sem. Erre tipikus példa a Fekete-tenger, mivel két kijárata közül az egyik az Azovi-tengerre vezet, aminek viszont csak a Fekete-tengerrel van kapcsolata, a másik (az általad olyannyira magasztalt Boszporusz) a Márvány-tengerre vezet, aminek szintén két kijárata van, az egyik ugye a Fekete-tenger felé, a másik pedig (ami pedig a másik vesszőparipád, a Daradanellák) az Égei-tengerre, ami a Földközi-tenger része. Tehát, a Fekete-tenger nem hogy az óceánnal, de még olyan tengerrel sincs kapcsolatban, amely összeérne az óceánnal. Vagyis a beltenger iskolapéldája. Minden jobb földrajzi könyvben ez szerepel példaként. Ha a Boszporusz nem lenne, akkor, mint már említettem, nem hogy beltenger nem lenne, de még tenger sem.
Úgyhogy kérlek, ha valami ehhez hasonló dolog eszedbe jut, inkább nézz utána, mielőtt hülyeségeket beszélsz.
Egy földrajzos
"És ha a Tisza ki tud folyni a Dunáig, majd a Fekete tengerig, valószínűleg, ha megemelkedne a vízszint, simán feljönne Szegedig adott magasság esetén a víz. "
Csak tudod az a baj, hogy a Fekete-tengerre még az árapály-erő is alig van hatással. Akkor a tengerszint emelkedés szerinted mennyire lenne?
De ha nem hiszel nekem, akkor nézz utána pár térképnek a neten, amelyek a vízszint emelkedésével foglalkoznak. Én találkoztam már olyannal, ami (nem alaptalanul) 80 méter vízszintemelkedésnél a Germán-síkság elöntését prognosztizálja (vagyis Németország északi felének kampec), míg a Fekete-tengeren gyakorlatilag nincs változás. Max. a nagy folyók deltái kerülnek víz alá.
Úgyhogy ebben a hozzászólásodban több helyen is bizonyítottad, hogy gőzöd sincs a földrajztudományról.
Most arról volt szó, hogy ha az óceánok szintje tartósan növekedne, akkor a víz elérné-e Szegedet vagy sem. Mivel az óceán közvetlenül összeköttetésben van a Földközi tengerrel, és az közvetlenül összeköttetésben van a Fekete tengerrel is, amibe aztán szépen beleömlenek a folyóink, teljesen nyilvánvaló, hogy a víz elérné szegedet is. Nem árapályról meg ilyenekről beszéltünk, hanem globális vízszintemelkedésről. A víz meg már csak olyan, ha talál utat, bizony odafolyik a mélyebb területekre is. Lehet, hogy a Fekete tenger beltenger, ezt nyilván jobban tudod, de a lényegen nem változtat, a víz elérné Szegedet is pl. egy általános, tartós 100m óceáni vízszint emelkedése esetén.
Bocsánat a lelked megsértéséért kedves földrajzos barátom.
maci
Most komolyan... Azt akarod velem elhitetni, hogy a vaskapu állítólagos 1000m körüli szintjéhez a Duna meg a Tisza a 100m körüli tengerszint magasságból FELFELÉ folyik ? Lehet hogy nem értek a földrajzhoz, de ha te ezt komolyan gondolod akkor tanulj picit fizikát :P
maci
Jójó, ez a tenger kérdésnyilván nagyon elméleti jellegű, de ha, mondjuk minden jég elolvad, és elméletileg az óceán szintje megemelkedik ~100-150m-rel (mindegy, hogy van-e ennyi víz a sarkokon,vagy sem.) Akkor a közlekedő edények elve azt diktálja, hogy az atlanti óceán feltölti a földközi tengert, mert össze van kötve vele, az az Égei tengert, az meg a Fekete tengert, az meg a tiszán keresztül eléri Szegedet is.
Az, hogy az árapály sem érvényesül a belső tengerekben nem érv, mivel az árapály félnapi ciklussal bír, azaz még mielőtt beállna az egyensúly újra apadni vagy áradni kezd. De, egy ilyen változásra nyilván sok idő kellene, de az egyensúly beáll, ~100-150 m-rel magasabb szinten.
"Most arról volt szó, hogy ha az óceánok szintje tartósan növekedne, akkor a víz elérné-e Szegedet vagy sem. Mivel az óceán közvetlenül összeköttetésben van a Földközi tengerrel, és az közvetlenül összeköttetésben van a Fekete tengerrel is, amibe aztán szépen beleömlenek a folyóink, teljesen nyilvánvaló, hogy a víz elérné szegedet is"
Nyilvánvalónak tűnik, de akkor sem így van.
"Nem árapályról meg ilyenekről beszéltünk, hanem globális vízszintemelkedésről."
Nem érted. Ha már az árapály sem jelenik meg (olyan intenzitással) a Fekete-tengeren, mint akár a Földközi-tengeren (ami ugye szintén vízszint változás) akkor a globális felmelegedés miatti vízszintemelkedés mértéke miért lenne ugyanakkora?
"de a lényegen nem változtat, a víz elérné Szegedet is pl. egy általános, tartós 100m óceáni vízszint emelkedése esetén."
Erre nem tudok mást mondani, mint hogy nem, nem érné el. Kérlek nézz utána az említett térképeknek és csak utána folytasd a makacskodásodat!
"Bocsánat a lelked megsértéséért kedves földrajzos barátom."
Nem sértettél meg, csak hülyeségeket beszélsz.
Pontosabban most már annyira nem, mert értem, hogy miért gondolod úgy, ahogy, de attól még tévedsz.
"Mondjuk 100 méterrel megemelkedik egyik napról a másikra az óceánok vize. Na most ezt ne úgy képzeljük el, hogy hirtelen mindenütt 100 méterrel magasabb lesz a víz, hanem az átlagos szint fog így alakulni. A Fekete-tenger többszörösen is el van zárva az óceánoktól, így logikusan is belátható, hogy nem fog akkorát emelkedni a víz, mint az óceánokon. A Gibraltár, a Dardanellák és a Boszporusz úgy fog viselkedni, mint egy gát, jelentősen lassítva a víz átfolyását. A Fekete-tenger tehát meg fog emelkedni, de közel sem annyira, mint az Atlanti-óceán. És ez 100 méteres emelkedés, ami nonszensz, a kutatók is csak 10-20 méteres emelkedést jósolnak, ami természetesen így is katasztrofális egyes szigetországokra nézve, de nem egy 2-3 ezer méter magas hegységgyűrűvel körbevett területre."
Na, én is kb. ezt akartam elmagyarázni, csak nem vagyok a téma szakértője, úgyhogy ilyen pontosan nem sikerült. Nagyon szépen köszönöm, hogy megtetted helyettem.
"Jójó, ez a tenger kérdésnyilván nagyon elméleti jellegű, de ha, mondjuk minden jég elolvad, és elméletileg az óceán szintje megemelkedik ~100-150m-rel (mindegy, hogy van-e ennyi víz a sarkokon,vagy sem.) Akkor a közlekedő edények elve azt diktálja, hogy az atlanti óceán feltölti a földközi tengert, mert össze van kötve vele, az az Égei tengert, az meg a Fekete tengert, az meg a tiszán keresztül eléri Szegedet is. "
Bizonyos tengerszintemelkedés esetén természetesen elönti a víz Szegedet. Ahogy a Himaláját is ellepné megfelelő mennyiségű víz. Ezt nem vitatja senki.
Mi csak azt mondjuk, hogy hiába van Szeged csak 70 méterrel a tengerszint felett, a vízföldrajzi és domborzati körülmények miatt 70 méteres tengerszintemelkedés nem elegendő ahhoz, hogy elöntse.
"Az, hogy az árapály sem érvényesül a belső tengerekben nem érv, mivel az árapály félnapi ciklussal bír, azaz még mielőtt beállna az egyensúly újra apadni vagy áradni kezd."
Valóban. De attól még az nem elhanyagolható szempont, ha egy területen nagyságrendekkel kisebb, mint máshol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!