Mi keletkezik dietil-éter és magnézium szulfát, illetve nátrium reakciójakor? Mi a képlete?
C4H10O + MgSO4 ->
C4H10O + Na ->
Első ránézésre semmilyen reakció nem lesz.
Másodikra egy perverz tipp, ha muszály valamit:
a Na reagál az éterben maradt nyomnyi mennyiségű etanollal, Na etanolát képződik, és hidrogén. Az etanolátion H-t szakíthatna le az étermolekulákról, de az a baj, hogy a keletkező karbanion nem lenne stabilis. <-Ez igen valószínűtlen dolog.
Etil-acetát észterrel működne a Na-os dolog, Claisen-kondenzáció a neve.
Egyéb adatok a példáról, pl. tanult témakör... ?
Sajna 3 éve nem volt kémiaórám, kijöttem már a gyakorlatból.
Ez pedig létező vegyület tudom fejből sajnos a képletet nem igazán tudom (ezer éve csak fejbe dolgoztam)
Szóval étert reagáltatok nátriummal ekkor igen drágán hidrogént fejlesztek(csakis vízmentes étert)És nem oxidálodott káliummal csináld ennek az elegynek a neve mikor már nem képzödik több hidrogén nátrium etanolát. A nátrium etanolátot aztán már lehet vízezni.Igazából most a kérdés nem világos csak egy dolgott kell vgy mindkettőt ,mert azt írtd illetve tehát vagy ez vagy az ,egyébként mindkét esetben hidrogén szabadul fel akkárhogyan nézzük.Biiztos vagyok benne a googleval találsz képletett is,de én ne haragudj nem fogok másolgatni ez nekem olyan mint egy jó keresztrejtvény.Köszönöm a kérdést
:D Külön külön reagáltatjuk az anyagokat.. :D
És végre sikerült megcsinálnom ^^ Nagyon szépen köszönöm ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!