Biosz dolgozat kérdése: Az eltérő vércsoportú egyének között nem végezhető vérátömlesztés. Igaz vagy hamis?
én is ezt írtam, de a tanárnő szerint ez igaz, mert nem úgy kell érteni, ahogyan én, és ahogyan gondolom te is.
csak nem tudom, hogy akkor hogyan...
Mi van?
En is az elsovel ertek egyet, ez hamis.
Mit mondott rola a tanarnod? Lehet, hogy tenyleg en is felreertem, de akkor is hamis...
Elvileg lehet csak vért adni.
Gyakorlatilag viszont manapság csak csoportazonos vért adnak.
Dolgozat- és egyéb tesztkérdéseknél hozzá kell szokni, hogy 90%-ban az anyagot kell tudni, de 10%-ban azt kell kitalálni, hogy mire gondolhatott a teszt kiötlője.
Szerintem ez a kérdés kicsit pontatlanul fogalmaz, de ennek ellenére is általánosságban kérdez. Általánosságban pedig az eltérő vércsoportú egyének között nem végezhető vérátömlesztés. Ilyesmi csak bizonyos megkötésekkel végezhető.
Mindazonáltal éppen a kérdés pontatlansága miatt megpróbáőlhatsz reklamálni, hiszen simán értelmezhető úgy a kérdés, hogy kizárt-e a vérátömlesztés minden esetben, ha nem azonos a vércsoport. Márpedig nem kizárt.
Nem csak a 0RH- az univerzális vérdonor?
Mellesleg szerintem is pontatlan a kérdés...
uccsó: sajnálom, ami az érettségiddel történt, de remélem ezért nem kellett lemondani a választott suliról :)
többieknek pedig köszi a válaszokat. :) egyébként tanárnő is valami olyasmiről beszélt, amit az egyik válaszoló is írt, hogy bizonyos megkötésekkel végezhető csak. Na mindegy, nem rendelkeztem azzal az említett 10%-kal :))
Az univerzális vérdonor és univerzális vérakceptor fogalmát a gyógyászatban csak sürgősségi esetekben használják, maximálisan kb. 250 ml adható be a betegnek. Ennek oka, hogy a vörösvértestek felszínén A és B antigének találhatók (ezek genetikailag kódoltak, vagyis öröklődnek). A vérplazmában ennek megfelelően alfa és béta ellenanyagok találhatók. Ha az A-antigén alfa-ellenanyaggal vagy a B bétával találkozik, ez a vörösvértestek széteséséhez vezet(szabályosan kilyukadnak) és az oxigénszállítás elégtelen lesz. Az antigének határozzák meg a vércsoportokat (ezért is örökletesek), ha egyik sincs jelen akkor 0, ha az A van jelen akkor A-s, ha a B akkor B-s, ha mindkettő akkor AB-s az illető. A vérplazmában ezzel szemben nincs a jelenlevp antigénnek megfelelő ellenanyag, viszont ha nincs antigén, akkor kötelező módon jelen van az ellenanyag. Pl a 0-s vérben mindkét típusú ellenanyag megtalálható, az A-ban csak a béta, az AB-ben egyik sem.
Vérátömlesztéskor, ha nem megfelelő vércsoportot adunk, akkor a vérrel együtt antitestek is kerülnek a beteg szervezetébe, ami a beteg vörösvértestjeinek széteséséhez vezet. Viszont, ahoz, hogy a szétesés bekövetkezzen, az ellenanyag mennyisége el kell érjen egy bizonyos szintet. Ezért van az, hogy a 0-s vércsoportú egyén adhat vért, de csak nagyon kis mennyiségben, mert az átadott ellenanyag mennyisége nagyon kicsi. Eltérő vércsoportú egyének közötti vérátömlesztés, amely a beteg halálához vezet orvosi műhibának számít, és börtön jár érte.
A tanárod valószínűleg csak fel akart vágni, ha ezt nem tanultátok.
hát valamit tanultunk róla, de csak nagyon-nagyon felületesen
mindenesetre ezt én akkor is úgy értettem, mint az első
azaz, hogy a 0-s és mondjuk a B-s is eltérő vércsoport, a 0-s mégis adhat, tehát hamis
de köszi az értelmes magyarázatot, most már legalább értem
és okés, hogy igaz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!