Mi lehet az oka annak, hogy a fémet megnyalva azt mondjuk, hogy fémes ízű, ugyanakkor ilyen rövid idő alatt a fém nem oldódik a nyálban?
Figyelt kérdés
2011. ápr. 7. 18:23
1/7 anonim válasza:
Nagyon kevésnek kell leoldódnia és az le is oldódik.
2/7 anonim válasza:
Az ízlelés 70%-a szaglás. Gondolom innen már kitalálod :)
3/7 anonim válasza:
Esetleg egy helyi elem?
Merthogy valószínűleg fém fogtömésed is van.
4/7 A kérdező kommentje:
A szaglóhám és a nyelv szemölcseinek kemoreceptorai is olyanok, amelyek csak a feloldódó anyagokat képesek érzékelni. Nem véletlen pl hogy az oxigén gázt szagtalannak érezzük mivel az nem oldódik fel a szaglóhámunkban, tehát nem is indukál ingerületet. Ezért nem értem hogy a fémes ízt hogyan érzékeljük, hiszen a fémek töbsége sem oldódik a szaglóhámban. Lehetséges, hogy a fémek felületén olyan anyagok, ionok vannak amelyek nem magából a fémből származnak hanem általában rajtuk rakódnak le és ezek okozzák a "fémes íz illúziót"?
2011. ápr. 8. 13:18
5/7 A kérdező kommentje:
+ nem csak a szaglóhámban de a nyálban sem oldódik a fémek többsége... ez kiamardt
2011. ápr. 8. 13:20
6/7 anonim válasza:
Most vagy én értem félre, vagy azt állítod, hogy a fémeknek nem érezzük a szagát. Most kipróbáltam, érzem :)
7/7 A kérdező kommentje:
Tudom hogy érezzük a fémek szagát, épp ez a kérdés hogy hogyan lehetséges mivel nem oldódnak a szaglóhámban sem a nyálban, ami alapfeltétele az érzékelésnek.
2011. ápr. 8. 20:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!