Fizika:melyik edény hűl le előbb? .
Fontos, hogy a dolog nagyon függ attól, hogy milyen edényben van a víz, mennyi víz, stb. Olvasd végig a cikket, ha valamit nem értesz, kérdezz.
Előző: természetesen így gondolnánk, de természetesen nem így van, ezért ha természetesen olvasnál és nem csak oktatnál, akkor természetesen nem mondanál hülyeséget.
A Mpemba-paradoxon pont azt a jelenséget takarja, hogy a melegebb előbb hűl le, persze bizonyos körülmények teljesülésével. A körülmények is le vannak írva.
Bizony, nem ennyire egyértelmű a dolog!
A fentebb linkelt paradoxon pont ezt taglalja. Nincs rá elfogadható magyarázat, de tény, hogy bizonyos esetekben, azaz adott mennyiségnél, adott hőmérsékletek esetén, egyforma körülmények ellenére is a melegebb víz előbb ér el alacsonyabb hőmérsékletet.
maci
Bocsánat, de azért azt tegyük hozzá, hogy a Mpemba-paradoxon kifejezetten a víz _fagyására_ vonatkozik, nem a hűlésre.
Már pedig a Mpemba-paradoxon lehetséges magyarázatai közt van, ami egyértelműen fagyásra vonatkozik (a fagyáspont megváltozása)... ugyanúgy, ahogy ebben az esetben is van olyan jelenség, ami viszont a Mpemba-paradoxon esetében (azaz fagyásnál) szóba se jöhet.
Ettől függetlenül ha egy majdnem forrásban lévő vizet kiteszünk 13 fokra, az rendkívül erősen párolog így - ha nem zárt rendszerről beszélünk - akkor nem hanyagolható el a párolgással vesztett hő és vízmennyiség.
Tehát ha pikk-pakk elpárolog a víz fele, akkor a maradék víz sokkal gyorsabban fog lehűlni, mint a másik.
A másik jelenség - ami fagyásnál nyilván nem jelentkezik -, hogy a meleg víz a hidegben rendkívül erősen áramolni kezd, míg egy 20 fokos víz, a 13 fokban kb nyugton marad.
Az áramlás során pedig rengeteg hőenergiát le tud adni (mint mikor kevergetjük a teát).
Mindeközben a hidegebb víz "belseje" csak hőközléssel tud hűlni, márpedig a víz elég pocsék hővezető, tehát ez egy igen lassú folyamat.
Persze ezzel nem azt mondom, hogy a melegebb előbb hűl le, mert baromi sok mindentől függ az edény méretétől, alakjától (párolgási felület miatt), szigetelésétől kezdve a légmozgásig mindentől.
13:23 Ha mondjuk okoskodás helyett elolvastad volna a linkeden lévő cikket, észrevetted volna, hogy ott fagyáspontról van szó. A 13 C° pedig földi körülmények között ritkán van fagyáspont alatt. Nem tudom, minek kell okosítani, amikor láthatóan hülyeséget beszélsz (még ha a link érdekes is, nem releváns).
14:05 Ezen jelenségek miatt fog többek között gyorsabban hűlni, senki nem mondta, hogy nem fog. Viszont amint lehűl a másik edény hőmérsékletére onnantól annak a sebességével folytatja, tehát nem tartja meg a sebességét, azaz ettől még ugyanúgy a hidegebb fog előbb kihűlni.
14:59
"Viszont amint lehűl a másik edény hőmérsékletére onnantól annak a sebességével folytatja, tehát nem tartja meg a sebességét, azaz ettől még ugyanúgy a hidegebb fog előbb kihűlni."
Ha követnéd a saját jótanácsodat és elolvasnád az általam linkelt cikket, akkor látnád, hogy ez nem így van. Mire ugyanis a két edény hőmérséklete egyenlő lesz, addigra az eleve melegebb edényből kipárolgott egy halom víz, tehát ha azonos tömeggel indultunk, akkor mostanra jóval kevesebb. És ettől kezdve az eredetileg melegebb víz gyorsabban is hűl. Ha mondjuk a példa kedvéért a két víz hőmérséklete 15 °C-on egyenlő (itt éri utól a melegebb a hidegebbet), akkor az eredetileg melegebb edény előbb éri el a kb. 13 fokot, de persze nem fagy meg, hisz ez nem a fagypontja. Nyilván függ az edény alakjától, a páratartalomtól, a víz tömegétől stb., hogy ez a dolog megtörténik-e.
Tehát az egy dolog, hogy magasbb a fagyáspontja, de azt is látni kell, hogy bizony a hűléssel is megelőzi a melegebb víz a hidegebbet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!