Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alábbi molekulák polárisak,...

Az alábbi molekulák polárisak, vagy pedig apolárisak?

Figyelt kérdés
Értem a definícióját a poláris illetve apoláris molekuláknak, de mivel tanultunk néhány ,,kivétel" molekulát, ezért párnál elbizonytalanodtam. Tehát a következő molekulák polaritása érdekelne: kén-hexafluorid, szén-dioxid, szén-monoxid, ammónia, hidrogén-klorid. Nagyon hálás lennék, ha valaki le tudná írni!
2011. márc. 14. 17:43
1 2 3
 11/21 Silber ***** válasza:

"magához "húzza" az elektronokat és így a töltéseloszlás egyenletes lesz"

De ha magához húzza akkor nem épp deformálódik? ...

A szén-monoxid (CO) poláros molekula, dipólusmomentuma 0,122 Debye.

2011. márc. 16. 17:02
 12/21 anonim ***** válasza:

A szén-dioxid apoláris, ez nem kérdés...

Viszont én úgy tanultam, hogy a szén-monoxid bizony poláris.

2011. márc. 17. 22:34
 13/21 anonim ***** válasza:
Egyszer egy versenyen rákérdeztek arra, hogy a CO apoláris/poláris. Nem emlékszem, vagy Curie-n/Irinyin volt. Az apolárist fogadták el...
2011. márc. 19. 09:46
 14/21 anonim ***** válasza:

nem értem ezen az oldalon mért akar mindenki belekötni a másikba de most főleg a debye-os...

tudjuk, hogy a szén-monoxidban két ellentétes EN-ú atom kapcsolódik össze, de a molekula CSAKNEM TELJESEN apoláris, mivel az oxigénatom(nagyobb EN) a donor és szénatom az akceptor(kisebb EN), ezért nem tud érvényesülni a kötés poláris jellege.

2011. márc. 25. 21:28
 15/21 Silber ***** válasza:
80%

A válasz megírásának időpontja: 2011.03.25. 21:28

Kimondtad a lényeget. "CSAKNEM TELJESEN apoláris". Tehát a magyar nyelv szabályai szerint NEM apoláris (bár őszintén bevallom, csak négyes voltam belőle). Az egy dolog, hogy nagyon közel van hozzá. Én számszerű adatokkal képes voltam érvelni magam mellett (0,122 D). Én magam is mértem már molekulák dipólusmomentumát. Márpedig azokat megdönteni nem lehet. Azért kötök bele, mert az a kijelentés, hogy a szén-monoxid apoláris, helytelen.

Ez kísértetiesen hasonlít azon helyzetre, amikor az egyik ember azt mondja hogy a folyadékok összenyomhatatlanok, mert őneki bizony ezt mondta az általános- és középiskolai tanára is. Pedig ez sem igaz. 15000 atm nyomáson nagyon szépen összenyomódnak. A Mariana-árok alján sem 1 kg/l (durván) a víz sűrűsége, hanem több.

Tehát én továbbra is kitartok amellett, hogy a szén-monoxid bizony POLÁRIS molekula.

[link]

[link]

[link]

És minden esetben "trollkodni" fogok, ha olyan állítást látok az oldalon, amiről tudom (és képes vagyok alátámasztani adatokkal, érvekkel), hogy valótlan.

2011. márc. 25. 22:04
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

hupsz el is felejtettem ezt a problémát..

hátha még vki ránéz erre a kérdésre:)

De am sikerült meggyőznöd, hiába tekintjük apolárisnak, mégsem az! Ez a debye érték nagyon alacsony, de akkor is igaz!

Szóval a szén-monoxid igenis poláris!

2011. szept. 2. 22:35
 17/21 anonim válasza:
100%

CO gyakorlatilag apoláris, mert amit az oxigén nagy EN-a révén megszerez, a datív kötés miatt csaknem teljesen elveszíti. (Villányi tk. 228. o.)

ha egyszer ez van a középiskolai tkben akkor higgyük már el:D

2011. okt. 24. 15:17
 18/21 Silber ***** válasza:
Én viszont harmadéves vegyészmérnökhallgató vagyok az egyetemen. Gyengén poláris. Igen, én is a Villányi-féle könyvből tanultam annó.
2011. okt. 24. 16:54
 19/21 A kérdező kommentje:
Húúú... Elég régen tettem már fel ezt a kérdést, de azért köszönöm a választ, még fel fogom tudni talán használni! :D
2011. okt. 24. 19:10
 20/21 anonim ***** válasza:

15:17-nek:

csaknem teljesen apoláris

ez így is van

de a kulcsszó a csaknem, csak olyan kismértékben poláris, hogy elhanyagolhatóak az arra jellemző tulajdonságai így CSAKNEM TELJESEN apoláris

am először én is polárisnak mondtam utána győzött meg a debye-os

2011. okt. 24. 21:03
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!