Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alábbi molekulák polárisak,...

Az alábbi molekulák polárisak, vagy pedig apolárisak?

Figyelt kérdés
Értem a definícióját a poláris illetve apoláris molekuláknak, de mivel tanultunk néhány ,,kivétel" molekulát, ezért párnál elbizonytalanodtam. Tehát a következő molekulák polaritása érdekelne: kén-hexafluorid, szén-dioxid, szén-monoxid, ammónia, hidrogén-klorid. Nagyon hálás lennék, ha valaki le tudná írni!
2011. márc. 14. 17:43
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
A kénhexafluoridot nem ismerem pontosan, de ezn kívül biztos, hogy a többi poláris.
2011. márc. 14. 17:58
 2/21 Silber ***** válasza:
87%

Apoláris: SF6, CO2

Poláris: CO, NH3, HCl

2011. márc. 14. 17:59
 3/21 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2011. márc. 14. 19:09
 4/21 anonim ***** válasza:
70%

apol.: SF6, CO2, CO

pol.: NH3, HCl

(!) A szén-monoxid is apoláris! Bár anyagszerkezetileg logikus lenne a polárissága, nehezen cseppfolyósítható és vízben sem oldódik, ez is azt bizonyítja, hogy gyakorlatilag apoláris.

2011. márc. 14. 21:35
 5/21 Silber ***** válasza:
0%

A válasz írója 79%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 21:35

Ezzel csak az a baj, hogy a polárosságot nem a makrofizikai tulajdonságok alapján határozzuk meg, hanem a molekulaszerkezet alapján. Az pedig a POLÁRIS molekulák közé sorolja.

Dipólusmomentumának értéke pedig 0,122 Debye, ami szintén alátámasztja.

2011. márc. 14. 22:04
 6/21 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Apoláris: CO2

Poláris: NH3, HCl, SF6

Viszont akkor most a CO apoláris, vagy poláris? Mert szerintem poláris...

2011. márc. 15. 09:43
 7/21 anonim ***** válasza:

Az előző vagyok! Elnézést, egy elírás történt!

A kén-hexafluorid apoláris. Bocsánat.

2011. márc. 15. 09:44
 8/21 anonim válasza:
a CO az apoláris , mert igaz ugyan hogy a delta EN-a nem nulla, viszont a lineáris térbeli szerkezete miatt apoláris molekula, hiszen a központi atomhoz két ugyanolyan ligandum kapcsolódik.(polaritás meghatározásánál figyelembe kell venni az elektronegativitást, illetve a molekula alakját is.)
2011. márc. 15. 19:16
 9/21 Silber ***** válasza:
79%

Utolsó: ne beszélj már hülyéket...

"viszont a lineáris térbeli szerkezete miatt apoláris molekula"

Ha van egy botod aminek az egyik oldalára ráraksz egy tekegolyót, akkor melyik lesz nehezebb?

"hiszen a központi atomhoz két ugyanolyan ligandum kapcsolódik"

Miféle központi atom? A CO-ban nincs központi atom, mivel összesen két darab atom építi fel, egy C és egy O. Te minden bizonnyal a CO2-re gondoltál, mert arra ezek mind igazak lennének.

2011. márc. 15. 22:16
 10/21 anonim válasza:
a hülyéket beszélő vagyok.elnézést, mondandóm a szén-dioxidra vonatkozott, csak valamiért figyelmetlen voltam és szén-monoxidot írtam.különben, a szén-monoxidot apolárisnak mondanám, mert az oxigén nagyobb elektronegativitása lévén magához "húzza" az elektronokat és így a töltéseloszlás egyenletes lesz.remélem nem írtam el semmit
2011. márc. 16. 15:57
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!