Elmagyarázná valaki a kolloidkémiai alapjait?
Az előző nem jót mond.
A kolloid az egy méret tartomány, definíció szerint, mégpedig 1-500 nm. Ez szabad szemmel nem látszik.
A szemcsék (részecskék) méretét nézzük, annak nincs értelme, hogy "az egész anyaghalmazt". A részecske az a bigyó, ami az egységet képezi, azaz nem (könnyen) esik szét kisebb bigyókra. A vízben a vízmolekulák az egységek, egy halom fakockában pedig egy darab fakocka az egység, hiába áll sok molekulából. Sem a víz, sem a fakocka nem kolloid rendszer, mert az egységek vagy túl kicsik (víz) vagy túl nagyok (fakockák). A kolloid szemcse is állhat több molekulából, ha ezek a molekulák stabilan összetapadnak, ezáltal egy szemcsét vagy valami hasonlót hoznak létre. Az is lehet, hogy egy óriási nagy molekula alkot egy kolloid méretű szemcsét.
A kolloid rendszer nem minden eleme kolloid méretű. A vízben lebegő kolloid szemcsék kolloid méretűek, a víz molekulái továbbra sem azok.
A porban vannak kolloid méretű szemcsék, meg nagyobbak is. A nagyobbakat látjuk. A kolloidok károsabbak. :)
A kolloid meghatározásnál nem lényeges az, hogy vízben legyen oldva a dolog, kolloid méretű szemcsék lebeghetnek a levegőben is, vagy nem víz alapú folyékony oldószerben. A kolloid rendszerek elég stabilak, de nem örök életűek, a szemcsék idővel kiválhatnak az oldatból, de ha nem tapadnak össze, akkor egy kis rázással újra kialakul a kolloid rendszer.
" kolloid az egy méret tartomány, definíció szerint, mégpedig 1-500 nm"
Nem igaz! Fogalmad nincs a kolloidokról!Nem azt írják hogy minden kolloid 1-500nm nagyságú szemcsékből áll!Egy arany kolloid szemcséje nyilván kisebb jóval mint egy Al szemcséje. Én vegyész vagyok és vizsgáztam kolloidikából!
Érthetően leírtam hogy a folyadék mozgó szemcséi tartják mozgásban a szilárd alkotót. Mit nem lehet ezen érteni? Egy 300nm nagyságú szemcse soha nem marad lebegve!
"A kolloid az egy méret tartomány, definíció szerint"
A kolloid nem mérettől függ hanem súlytól ahogy jól írták!Nagy marhaság volna ilyet írni hogy a folyadékban 400nm-es részecskék vannak tehát kolloid!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!