Mi történne a kvantumfizikai kettős rés kísérletben, ha az alábbit végeznénk el?
tegnap 21:53-kor hozzászólónak.
N+1-edszer is leírhatsz egy hülyeséget, attól még nem lesz az igaz.
Ezt a kísérletet bármelyik egyetemen, vagy jobban felszerelt gimnáziumban meg lehet ismételni. Egyedül a durván 20 nanométeres rés (70eV-os elektronokra számoltam) az, ami drágább mulatság. Kell még egy vákuumpumpa, katódcső/régi elektroncső, és egy öreg tévé képernyője.
Ha akarnák sem tudnák titokban tartani. (De miért akarnák? Minden fizikus célja az, hogy ő fedezzen fel meglepő, új dolgokat; és ne a riválisai. Ha van egy meglepő eredményű kísérlet, ami megcáfolja a régi elméleteket, akkor azt publikálják a hírnévért (és a jobb állásért). Különben más fogja megtenni.
De ha van ötleted, hogyan kell titokban tartani egy olyan kísérlet eredményét, amit bármelyik egyetemen meg lehet ismételni, akkor had halljuk!
Félreértettétek, amit a multkor írtam. Nem a kísérlet eredményét semmisítették meg, hanem az információt, amíg az elektron a réstől az ernyőig ért (összekeverték az elektronokat, így újra kirajzolódott az interferenciakép, annak ellenére, hogy megmérték őket).
Nem érdekes, nem akarlak meggyőzni titeket, felőlem bármit hihettek.
Hát, erre a forrásra én is kíváncsi vagyok.
re tegnap 20:00:
Összekeverték az elektronokat :-)! Ez aranyos volt. Egyébként HOGYAN lehet ilyet csinálni?
De, ha jól értem amit mondasz: A kísérletet elvégzők szerinted csaltak a mérésnél, és az így kapott hamis eredményeket publikálták. Csak ezzel még mindig az a baj, hogy EZT A KI@SZOTT KÍSÉRLETET BÁRKI MÁS meg tudja ismételni nagyon kis pénzből. Így aztán, ha csaltak volna akik először csinálták, akkor gyorsan lebuktak volna.
Ha összefognál a többi Egely-hívő ezoterikus haverjaiddal, akkor még TI IS megtudnátok ismételni a kísérletet!!! Mi tart vissza?
Kedves Kérdező,
mára ígértem, de lusta voltam. Ne haragudj! Sietek elolvasni, utána járni.
Tegnap 20:00-nak:
Hű, ez nem semmi. Hogyan keversz össze két elektront?
Jó lenne, ha ilyen komoly kérdésekre csak olyanok válaszolnának, akik értenek is hozzá :)
A quantum fizika, és az elmének komoly kapcsolata van. Nézzétek meg a "Mi a csudát tudunk a világról" c. filmet, és tisztábban láttok. A kamera a tudomány jelenlegi állása szerint semmilyen hatással nincsen a kettős rés kísérletre.
A kérdés tök jó, ez jutott nekem is eszembe a kísérlet végén. Sőt, én építenék egy olyan gépet, ami ugyan rögzíti a sugarak útját, de nem engedi az ember számára megtekinteni a felvételt - megsemmisítené a végén, így az emberi elme képtelen lenne megnézni a rögzített anyagot. Talán így képes lenne rögzíteni azt, amit nem láthatunk. De valahogy mégis át kéne palizni a rendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!