Mi történne a kvantumfizikai kettős rés kísérletben, ha az alábbit végeznénk el?
Azok számára, akik úgy vélik, hogy a tudatnak nincs köze a dologhoz, az a kérdésem, hogy miért pont a szenzor változtatja meg az elektron tulajdonságait? Ki kellene akkor próbálni, hogy egy más testet helyeznénk oda szenzor helyett, amely ugyanolyan anyagból épül fel mint a szenzor, és vajon az is részecskévé "változtatná"-e az addig hullámként viselkedő elektronokat? Fontos, hogy ezzel a testtel NE FIGYELJÜK MEG a réseket, egyszerűen csak helyezzük a szenzor helyére. Ha ez esetben is részecskeként viselkednek az elektronok, akkor valószínűleg azoknak van igazuk, akik úgy gondolják, hogy nem a tudat befolyásolja a kísérletet. Ha viszont ebben az esetben hullámként viselkednek, mint mikor egyáltalán nem helyezünk oda semmiféle megfigyelő eszközt, akkor az látszik bizonyosnak, hogy igenis a tudat határozza meg az elektron tulajdonságát. Hol tartanak a kísérletek ennek eldöntésére?
Amúgy javítsatok ki, ha rossz a vélekedésem.
Jajj. Itt a lényeg, hogy a megfigyeléshez kölcsönhatás kell. Ha odateszel valamit, ami kölcsönhat a részecskével, akkor nincs interferencia, ha nem, akkor van.
Az időképes kvantumradart el kéne felejteni, szörnyen hibás.
A megsemmisített papírokról valami linket tudna adni a válaszoló? Erős a gyanúm, hogy valami bődületes badarságot idézett.
"Kvantumfizikai könyvekben folyamatosan azt olvasom, h a tudatnak van köze a dologhoz;"
Egész pontosan mely könyvekben olvastad? Mi volt a címe, kik a szerzők, hol adták ki?
A tegnap 21:20-kor hozzászólónak: Hát persze, megsemmisítették az eredményeket! Szerinted nem lehet megismételni a kísérletet? Katódsugárcsövet ingyen lehet kukázni. A rés néhányezer forintba kerül. Detektor sem vészesen drága.
"Egész pontosan mely könyvekben olvastad? Mi volt a címe, kik a szerzők, hol adták ki?"
Például: John Gribbin: Schrödinger kiscicái és a valóság keresése; Akkord kiadó
Ebben a könyvben leírja többféle értelmezését a jelenségeknek, többek között az évtizedeken át elfogadott Koppenhágai modellt is, amely tudtommal éppen a tudatra helyezi a hangsúlyt. Persze való igaz, vannak a tudattól független értelmezések is, a könyv végén a szerző éppen egy ilyesmi mellett foglal állást. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy igaza van, mert ő is mondta, hogy ez még nincs bizonyítva. Tehát van a tudattól függő és független értelmezés is, így nem mondhatja senki se teljesen biztosan, hogy független a tudattól, mert ez nincs bizonyítva. Ráadásul én pl. inkább emellett teszem le a voksom.
Itt a baj. Az ilyen könyvek ismeretterjesztő, szórakoztató irodalmak, nem tankönyvek. Ezeknek meg nem az a lényegük, hogy ne legyen benne hülyeség, hanem az, hogy élvezetes legyen olvasni. Minél több ember értse meg, nem baj, ha nem teljesen igaz. Ezek a könyvek kb egy szinten vannak a national geographic channellel, discovery channellel és a spektrum tv-vel.
Ha megnézed, az egyébként csillagász szerző sohasem publikált szakmailag lektorált folyóiratba, hanem csak magazinokba (mint a New Scientist, Natgeo) írt cikkeket.
Ha komolyan érdekel a modern fizika, akkor keresd meg milyen tankönyvekből tanulnak a fizikusok, és tanulj azokból. Bár előtte nem árt, ha elmélyedsz a matekban, elektrodinamikában.
Honnan érdemes tanulni? Hát tankönyvekből :-)! Persze csak ha az a célod, hogy érts hozzá, és ne csak a bölcsészeket kápráztasd el egy kocsmában/kávézóban. Az alábbi könyveket (szerzőtől független, de kvantummechanikához értő emberek) lektorálták. És ezeket a könyveket olyan emberek írták, akik eleve kvantummechanikával foglalkoztak (ez volt a munkájuk), PEER-REVIEWED folyóiratokba publikáltak, és ellenőrizték mások publikációit is. Szóval ezeknek a könyveknek a szerzői
értetek a kvantummechanikához, és ismerték a legújabb eredményeket is.
Marx György: Kvantummechanika, Műszaki Kiadó, 1957
Nagy Károly: Kvantummechanika, Tankönyvkiadó, Budapest 1981
Neumann János: A kvantummechanika matematikai alapjai, Akadémia Kiadó, Budapest 1980
Sailer Kornél: Bevezetés a kvantummechanikába (egyetemi jegyzet)
Geszti Tamás: Kvantummechanika, Typotex Kiadó, 2007.
Hogy a fenti könyvek közül melyik érthetőbb, jobb; azt nem tudom. Én csak a kvantummechanika egyik oldalágát tanultam, a kvantumkémiát. (És már rég nem tudok belőle semmit.)
Ezzel szemben a te szerződ csillagász (fizikából csak bsc-je van). Tanulta egy vagy két féléven át az alapjait a kvantummechanikának sok-sok évvel ezelőtt. És soha nem adott be tudományos publikációt kvantummechanika témában. Nem várható el tőle, hogy annyira értsen hozzá, mint a fenti szerzők. Összeolvasott ő is mindenfélét (persze nem publikációt, hanem laikusok számára lebutított könyveket), aztán leírta ahogy megértette. Később te is elolvastad a könyvét, és nincs semmi garancia arra, hogy nem értetted félre.
A scribd.com-on megtaláltam a könyvét, pont az elektronok interferenciájáról szóló részt. Még nem olvastam végig, de nem egyértelmű, hogy mire gondolsz. A mérés/megfigyelés befolyásolja szerinted az eredményt, vagy az emberi akarat?
Valamelyik könyv leírta azt is, hogy a klasszikusok is különböző nézeteket vallottak. Úgy tudom, pl. Bohr volt a Koppenhágai modell egyik képviselője, ami tudtommal pont a tudatot emeli ki. De mivel nem tanultam a tárgyat, lehet h tévedek.
"A mérés/megfigyelés befolyásolja szerinted az eredményt, vagy az emberi akarat?"
Volt a könyvben egy olyan eset, ahol olyan kísérletet végeztek, ahol azt igazolták, hogy nem a megfigyelésről van szó, hanem konkrétan arról, hogy az illető már TUD az állapotról. Majd megkeresem konkrétan; ezen kívül még két könyvet olvastam, de azok ennyire sem tudományosak, mint ez.
Szerintem tehát a tudat/akarat a befolyásoló tényező, de persze ha ez megdől, hajlandó vagyok elfogadni a másik oldalt. De megmondom őszintén, nekem kicsit unalmas már a megszokott, tudatunktól független objektív valóságban való hit. :) Viszont ez önmagában nem jelent semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!