Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » H2O és NH3? Hogy dől el az...

H2O és NH3? Hogy dől el az atomok sorrendje?

Figyelt kérdés
Az ammónia képlete NH3, a víz képlete pedig H2O. Van valami általános szabály vagy logika, hogy mi alapján van a sorrendjük? Miért van a hidrogén egyszer "elöl", egyszer pedig "hátul"?
2011. márc. 3. 17:50
 1/10 anonim válasza:

ez teljesen mind1. csak annyi h úgy szokták használni úgy szokták használni

pl van

SH2 (kén-hidrogén) és H2S (hidrogén-szulfid) ami ugyanaz

2011. márc. 3. 18:00
 2/10 anonim válasza:
bocs az ismétlésért
2011. márc. 3. 18:00
 3/10 anonim válasza:
szerintem, hogy könnyebben kivehető legyen az oxidáció vagy vmi ilyesmi
2011. márc. 3. 18:02
 4/10 anonim ***** válasza:
Elvileg akkor helyes a képlet, ha kisebb elektronegativitású atom előbbi helyen szerepel.
2011. márc. 3. 18:52
 5/10 A kérdező kommentje:
Csakhogy, ha jól tudom a N elektronegativitása nagyobb, mint a H-é.
2011. márc. 3. 19:11
 6/10 Silber ***** válasza:

Az EN sorrendje:

H<N<O

Én annó jártam régi típusú laborban (századelei módra volt berendezve), ahol a vegyszeres üvegekre nem a manapság használt módon voltak felírva a képletek, ezért sokszor meg is kellett állni és analizálni, mi is lehetett benne.

Pl.: az ammónia H3N-ként volt jelölve, a kénsav SO3OH-ként, és hasonlók. Teljesen mindegy, miképp írod le, a lényeg az, hogy megfelelő legyen az összetétel. Sok esetben (pl. a szerves kémiában ez gyakran előfordul) csak 1-1 funkciós csoportra koncentrálunk, ezért azt emeljük ki, a többi atomot pedig összegképletnek megfelelően írjuk le. Pl.:

C6H5-OH, ami megfelel a fenol képletének. A C6H5 általában a benzolgyűrűt jelöli (pedig lehetne H2C=C=C=C=CH-CH2- csoport is).

2011. márc. 3. 21:45
 7/10 A kérdező kommentje:

Tehát akkor egyszerűen a szokás alakította ki az NH3 képletét? Nincs rá különösebb magyarázat, hogy miért így használjuk?

Utolsó, a te válaszod különösen köszönöm. Egy nem teljesen ide kapcsolódó kérdés merült fel bennem: hogy is volt az a kénsavval? Nem kötözködni akarok, de a SO3OH képlet nem jó (mármint "darabszámra"), és tényleg érdekel, hogy régen hogyan jelölték. :)

2011. márc. 3. 22:34
 8/10 anonim ***** válasza:
SO2(OH)2 - t akart írni kénsavra...
2011. márc. 4. 09:16
 9/10 Silber ***** válasza:
Igen, valóban rosszul írtam. HSO3OH-t akartam.
2011. márc. 4. 13:56
 10/10 anonim ***** válasza:
szerintem sincs különösebb sorrendje,példának okaként mi egyetemen a hipoklórossavat HOCl-ként tanuljuk,a tanárok is így írják,a jegyzetben és a könyvben is így van(mindegyiket más írta) de az interneten mégis mindenhol HClO-nak írják. Nemrég én is feltettem emiatt egy kérdést ahol nekem is az EN-sal magyarázták a sorrendet de ez nem feltétlenül igaz:) Összefoglalva: úgy tanuld ahogy a tanár kéri mert általában ő a főnök :D
2011. márc. 4. 22:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!