Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Mount Everest csúcsán két...

A Mount Everest csúcsán két teknős héjú szervezeteket találtak. Hogy került oda fel?

Figyelt kérdés
Ha lehet részletes, tudományos választ kérek, előre köszönöm!
2011. febr. 25. 14:02
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Az utolsó hozzászólás teljesen jó és logikus. Egyetlen dolgot azonban helyesbíteni kell. A tömeg növekedése, avagy hirtelen megjelenése nem befolyásolná a keringési adatokat. Ezt azért ne keverjük ide.

maci

2011. márc. 2. 09:52
 12/14 anonim ***** válasza:

Maci: Engem érdekelne, hogy miért nem. Lehet hogy rosszul gondolom, de egy jelentős tömegnövekedés egy bolygón önmagában elég lenne a pálya módosításához.

Tudom, erre nyilván nincs példa a valóságban, hiszen a pálya módosító és tömeg növelő hatás az többnyire egy becsapódó másik égitest, ami a becsapódás energiája segítségével változtatja meg a bolygó pályáját, nem pedig a növekvő össztömeg miatt.

Ezek szerint két nagyon eltérő tömegű test képes ugyanazon a pályán keringeni? Mert akkor én valamit roszul tanultam.

2011. márc. 2. 10:14
 13/14 poiu ***** válasza:
A Mount Everest kőzetében talált kövületek mind tengeri lényektől származnak. Kétségtelen, hogy Noé néha többet ivott a kelleténél, de miért tömte volna meg a hajóját vízi állatokkal? Hogy megmentse őket az özönvíztől, betette őket a száraz hajóra?
2011. márc. 2. 11:02
 14/14 anonim ***** válasza:

"Ezek szerint két nagyon eltérő tömegű test képes ugyanazon a pályán keringeni? Mert akkor én valamit roszul tanultam...."

Igazából, igazad is van meg nincs is. Ha alapvetően két test egymás körüli keringését vizsgálom, igaz, miszerint a keringési idő függ a tömegektől is. De a Naprendszer esetében kicsit más a helyzet. A Naprendszer teljes tömegének 99,8 % része maga a Nap! A maradék két tized százaléknak is csak a töredéke a Föld, mert ugye ebben a kicsi értékben az összes bolygó, kisbolygó, üstökös, meg minden egyéb keringő égitest benne értendő. Azt hiszem könnyen belátható, hogy a Föld tömegének még jelentős változása sem okoz a keringési időben bárminemű változást, ami mérhető, kimutatható lenne. Erre legjobb példák a trójai kisbolygók. Ezek olyan apró égitestek, amik az adott bolygó pályáján, de előttük, illetve mögöttük, mintegy 60° szöget bezáróan keringenek. A nagybolygóknak szinte mindegyiknek már kimutatták ezen kísérőit, találhatsz rá utalást a NET-en bőségesen. Elmondható tehát, hogy a Naprendszerben egy adott pályán a keringési idő (azaz a keringési sebesség) gyakorlatilag nem függ a keringő bolygó tömegétől.

maci

2011. márc. 2. 11:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!