Kémiai anyag, amely hő hatására szint vált?
Figyelt kérdés
Kémcsőben borszesz égő felett melegítve gondoltam.
Mindegy, mi az.
2011. febr. 13. 21:14
2/8 A kérdező kommentje:
jó, valami bonyolultabbra gondoltam :)
De köszi, egyelőre ez is megteszi!
2011. febr. 13. 22:11
3/8 anonim válasza:
ok, akkor mondom tudományosabban: szacharóz :)
4/8 A kérdező kommentje:
ha ha :)
2011. febr. 13. 22:52
5/8 anonim válasza:
A kobaltklorid hidrátja rózsaszín, de ha melegíted (a fenti módszerrel)akkor a kristályvizét elveszíti és a színe kékre változik. Ezalatt vegyileg nem változik. A folyamat megfordítható. Levegőn rózsaszínűvé válik mert a levegő nedvességének hatására újból hidrát képződik.
6/8 anonim válasza:
rézgálicot hevítve az kifehéredik. Majd újra megkékül, ha visszaveszi a kristályvizét.
7/8 anonim válasza:
Vannak termokolor festétek: ezek hőváltozás hatására változtatják a színűket (reverzibilisen).
pl: ezüst(I)-tetrajodo-merkuát. Ag2(HgI4)
Előállítás: Hg(II)-klorid oldatához annyi KI-t kell adni, hogy a kezdetven leváló (Csontváry-sárga) csapadék feloldódjon. A víztiszta oldathoz ezután ezüst-nitrátot adunk. Kanárisárga csapadék jelenik meg. Ha hevíted a kémcsövet narancssárgává alakul. A kémcsövet lehűtve újra kanárisárga lesz.
8/8 A kérdező kommentje:
pont ilyesmikre gondoltam :)
THX
2011. febr. 14. 23:23
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!