Hogy kell megoldani a következő egyenletrendszert? {5cos πy/2=x^2-8x+21 y+5x-4=0
Figyelt kérdés
2011. febr. 8. 15:18
1/5 anonim válasza:
Erre én is kíváncsi lennék... bocsi az offért... számolgattam, de az ismert módszereimmel nem kaptam eredményt... vagy még nem tanultam :D
3/5 anonim válasza:
cos akármi értéke maximum 1 lehet. Így ha megszorzod öttel, maximum 5 lehet az értéke az első egyenlet bal oldalának. Az első egyenlet jobb oldalát zárt alakban kell felírni: (x-4)^2+5. Ennek az értéke pedig minimum 5. Ha az egyik oldal maximum valamennyi, a második oldal minimum annyi, akkor csak abban az esetben lesz megoldás, ha a két oldal egyenlő. Innen pedig
(x-4)^2+5 = 5 azaz x=4
5cos πy/2 = 5
cos πy/2 = 1
πy/2 = 0
y = 0 + 2k (k egész)
A másik egyenletbe x=4-et beírva y=-16, ami páros, tehát minden feltétel teljesül, a megoldás x=4 és y=-16
4/5 A kérdező kommentje:
11. osztályos példa.
Köszönöm a segítséget, helyes a megoldás.
2011. febr. 9. 07:54
5/5 anonim válasza:
Egy kicsit elamatőrködtem... Ez a rész hibás:
cos πy/2 = 1
πy/2 = 0
y = 0 + 2k (k egész)
Így kéne kinéznie:
cos πy/2 = 1
πy/2 = kπ
y = 2k (k egész)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!