Ha felrázok egy palack szénsavas ásványvizet, miért nem fut ki úgy mint ha ugyanezt tenném például kólával?
Közben lehet, hogy rájöttem a válaszra:
esetleg a felületi feszültsége más a két folyadéknak, és a kólához jobban "odatapad" a kiszökő széndioxid?
Az ásványvízben sokkalta több széndioxid képes oldódni, mint a kólában, mert a kóla már alapból meglehetősen telített oldat (cukrok, mindenféle szinezék, stb) míg az ásványvízben összehasonlítva nagyságrendekkel kevesebb az oldott anyag mennyisége. Tehát ha a két italban azonos széndioxid mennyiséget oldunk nyomás alatt (hiszen a palackban is nyomás alatt van, és a CO2 nyomás alatt jobban oldódik) majd felrázzuk, a kólában sokkalta kevesebb képes oldódni légköri nyomáson, vagyis jobban kifut :)
Dióhéjban.
A dús jelzővel illetett ásványvizek illetve a Cola, Fanta és egyéb széndioxidban dús üdítők teljesen azonos kb 4-6 gramm/liter széndioxid tartalommal rendelkeznek.
A kihabzásnál valóban a felületi feszültség játszik szerepet, mert míg széndioxiddal dúsított vízben a felületi feszültséget a nem csökkenti lényegesen semmi, addig az üdítők aromái és minimális eredeti gyümölcstartalma jelentősen csökkenti a felületi feszültséget, így azok felrázva általában kihabzanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!