Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért van télen, tél?

Miért van télen, tél?

Figyelt kérdés

Úgy értem, miért van télen sok felhő, ami a hideget okozza?

És nyáron miért nincs?

2011. jan. 27. 20:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
6%

télen a nap nem süt, nem párologtatja el a felhőt

-hogy miért nem süt a nap télen azt gondolom tudod (ha nem az általános iskola alsó tagozat idevágó fejezeteit ajánlanám)

2011. jan. 27. 20:14
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
A nap az mondjuk pont süt csak alacsony szögben
2011. jan. 27. 20:19
 3/14 anonim ***** válasza:
75%

xD "nem süt a Nap"? Érdekes, én nem vettem észre, hogy 100%os sötétség lenne odakint nappal :D

Amúgy meg azért, mert a napsugarak beesési szöge kisebb, mint amekkora a nyáron

2011. jan. 27. 20:32
 4/14 anonim ***** válasza:
Ja, nem Skandináviában, tényleg a napsugarak beesési szögében rejlik a válasz.
2011. jan. 27. 20:36
 5/14 anonim ***** válasza:
Természetesen még az okosabb gyermek is tudja a beesési szög dolgot, de én próbáltam NAGYON EGYSZERŰEN válaszolni erre a "nem túl bonyolult" kérdésre.
2011. jan. 27. 20:42
 6/14 anonim ***** válasza:
0%
Télen a Föld kicsit távolabb is van a Naptól
2011. jan. 27. 21:02
 7/14 ToXeN ***** válasza:
100%
Utolsó! Éppen, hogy télen van legközelebb!
2011. jan. 27. 21:37
 8/14 anonim válasza:
lehet azért mert így hívják,hogy TÉL.
2011. jan. 27. 22:23
 9/14 anonim ***** válasza:
Igazából a felhők meleget okoznak, gátolják a hő kisugárzását az űrbe. Minél több a felhő, annál stabilabb (és annál nagyobb) a hőmérséklet.
2011. jan. 28. 09:49
 10/14 anonim ***** válasza:
63%

Elsőnek, és a 5-nek (aki egy és ugyanazon személy).

Persze, bocsi, nem megsérteni akartalak, csak viccesen nézett ki.

Akkor én is előállok egy jobb válasszal.

Azért, mert a Földnek ferde a tengelye. Nem derékszögben áll a Naphoz képest, van nagyjából 23.5° eltérés. És emiatt. Az, hogy nem teljesen kör alakú pályán kering, az szinte semmit nem számít (főleg, hogy akkor van a Föld közelebb a Naphoz, amikor az északi féltekén van tél). Annyira nem látszik, hogy a pálya tojásdad alakú, hogy szabad szemmel nem is veszed észre, ha egy bolygók keringése térképet veszel kézbe. Amúgy meg meg lehet figyelni, hogy télen alacsonyabban van a Nap deleléskor, mint nyáron, ez pont a ferdeség miatt van.

És van egy kérdés, ami ide kapcsolódik: Miért van hidegebb egy olyan helyen, ahol kisebb a Nap sugarainak a beesési szöge?

Szemléltetéssel magyarázom, mert úgy érthetőbb. Mert ha "veszünk" egy 1 méter átmérőjű sugarat (ami derékszögű megvilágítás esetén 1 méter átmérőjű szabályos kör), és csökkentjük a beesési szöget, akkor ugyanaz az "adag meleg" nagyobb területen fog eloszolni, így kisebb hő keletkezik.

Egyszerű kísérlet: Elemlámpával világíts meg valamit derékszögben (lehetőleg sötét legyen a szobában, és a tárgy amit világítasz fehér, vagy világos színű legyen), aztán csökkentsd a beesés szögét, és látni fogod, hogy nem lesz olyan fényes a felület, mint amikor derékszögben világítottad meg.

2011. jan. 28. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!