Miért van télen, tél?
Úgy értem, miért van télen sok felhő, ami a hideget okozza?
És nyáron miért nincs?
télen a nap nem süt, nem párologtatja el a felhőt
-hogy miért nem süt a nap télen azt gondolom tudod (ha nem az általános iskola alsó tagozat idevágó fejezeteit ajánlanám)
xD "nem süt a Nap"? Érdekes, én nem vettem észre, hogy 100%os sötétség lenne odakint nappal :D
Amúgy meg azért, mert a napsugarak beesési szöge kisebb, mint amekkora a nyáron
Elsőnek, és a 5-nek (aki egy és ugyanazon személy).
Persze, bocsi, nem megsérteni akartalak, csak viccesen nézett ki.
Akkor én is előállok egy jobb válasszal.
Azért, mert a Földnek ferde a tengelye. Nem derékszögben áll a Naphoz képest, van nagyjából 23.5° eltérés. És emiatt. Az, hogy nem teljesen kör alakú pályán kering, az szinte semmit nem számít (főleg, hogy akkor van a Föld közelebb a Naphoz, amikor az északi féltekén van tél). Annyira nem látszik, hogy a pálya tojásdad alakú, hogy szabad szemmel nem is veszed észre, ha egy bolygók keringése térképet veszel kézbe. Amúgy meg meg lehet figyelni, hogy télen alacsonyabban van a Nap deleléskor, mint nyáron, ez pont a ferdeség miatt van.
És van egy kérdés, ami ide kapcsolódik: Miért van hidegebb egy olyan helyen, ahol kisebb a Nap sugarainak a beesési szöge?
Szemléltetéssel magyarázom, mert úgy érthetőbb. Mert ha "veszünk" egy 1 méter átmérőjű sugarat (ami derékszögű megvilágítás esetén 1 méter átmérőjű szabályos kör), és csökkentjük a beesési szöget, akkor ugyanaz az "adag meleg" nagyobb területen fog eloszolni, így kisebb hő keletkezik.
Egyszerű kísérlet: Elemlámpával világíts meg valamit derékszögben (lehetőleg sötét legyen a szobában, és a tárgy amit világítasz fehér, vagy világos színű legyen), aztán csökkentsd a beesés szögét, és látni fogod, hogy nem lesz olyan fényes a felület, mint amikor derékszögben világítottad meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!