Hogy lehet az óceán akár 27C-os is? Bővebben lenn.
A fizika törvényeiben benne van az, hogyha elkezdünk melegíteni jeget, akkor a víz addig nem emelkedik 0fok fölé amíg a jég teljes egészében el nem olvad. De most rákerestem és az Atlanti-óceán akár 27C-os is lehet. Gondolom az sem mindegy, hogy az óceánoknak tengereknek mekkora a sótartalma. De szeretném, ha valaki pontosan érvekkel elmagyarázná ezt nekem.
egy laikus.
Igen, ezen én is fennakadtam, amikor tanultuk.
Végül annyiban maradtam magammal, hogy egyszerűen ez egy rossz törvény. Pontosabban körül kéne határolni, milyen körülmények között áll fenn a helyzet, mert az valóban vicces, hogy a tengereknek mind 0 fokosnak kéne lenni, hiszen a sarkokon úsznak a jégtáblák (remélhetőleg még sokáig!!).
"A fizika törvényei nagyon sok esetben csak laboratóriumi körülmények között érvényesek, a természetben ugyanis rengeteg zavaró tényező fellép..."
El kell keserítselek, a fizika törvényei MINDENÜTT érvényesek, nem csak a laborokban, ne beszélj már butaságokat.
maci
Én ezzel nem vitatkoznék. A fizika törvényei megállják a helyüket. Az, hogy bizonyos esetekben bizonyos hatásokkal nem kell számolni, az nem azt jelenti hogy nincsenek. Pusztán bizonyos körülmények között elhanyagolható a hatásuk is. Nagyon jó példa az eredeti felvetés, ami a kérdésben szerepel.
Igaz hogy az olvadék víz hőmérséklete nem változik addig amíg nem olvad el, vagy épp fagy meg az egész víz. De .... Az is igaz hogy a víz hővezető képessége véges, így teljesen természetes hogy a természetben már számolni kell a hőterjedéssel is! Ez a hőterjedés jelen van a laborokban kis méretnél is, csak épp annyira kicsi a hatás hogy gyakorlatilag nem kell vele számolni, elhagyható! De ettől még érvényes!
Ha egy kísérlet sorozatnak különbözőek a kimenetelei az csak egyet jelent, nem voltak azonosak a körülmények, ezen is teljesen felesleges vitázni. Az ideális gázok viselkedése is hasonló a víz megfagyásos olvadásos problémájához; Nagy méretben már olyan gáz áramlási feltételekkel, olyan hővezetési jelenségekkel is számolni kell, amivel a laboratóriumi körülményeknél nem!
fenntartom; a fizika törvényei törvények, és ÉRVÉNYESEK bárhol, bármikor, még ha a fejed tetejére állsz, akkor is. Ezért törvény....
maci
Köszönöm a válaszokat! Nem gondoltam, hogy az egész óceánnak egy hőmérséklete van mindenhol.
Még egyszer nagyon köszi, csak ne kezdjetek ezen veszekedni. :)
Baleys válasza:
A nagy hőmérséklet különbség oka a termodinamikai egyensúly hiánya.
Pontosabban fogalmazva a termodinamikai egyensúly lényegében azt takarja hogy a két szomszédos részecskének a egy bizonyos esemény karakterisztikus ideje alatt rengeteg alkalma van információt cserélni.
A példára levetítve, és rengeteg egyéb tényezőt elhanyagolva:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!